Attacken 11 september – minut för minut

Publicerad

Tidigt på morgonen den 11 september 2001 kapade 19 män fyra flygplan på USA:s östkust. Det var upptakten till historiens värsta terrordåd.

Så här utvecklades terroristdramat i USA, minut för minut, lokal tid (sex timmar efter svensk tid).

08.48: Ett passagerarplan flyger rakt in i det 110 våningar höga norra tornet på World Trade Center i New York.

09.06: Ännu ett passagerarflygplan kraschlandar i byggnaden, denna gång i det södra tornet. Alla spekulationer om att det första planet skulle ha felnavigerat upphör. Allt tyder nu på en väl planerad terrorattack.

09:20: Börsen på Wall Street, alldeles intill World Trade Center, evakueras.

09:25: USA:s federala polis, FBI, uppger att ett passagerarplan kapats före kraschen. Senare uppges att fyra plan kapats, två tillhörande American Airlines, två från United Airlines.

09:30: President Bush säger i en kommentar att allt tyder på att USA utsatts för en terroristattack. Han lovar att alla resurser ska sättas in för att få fast de ansvariga.

09:40: Ett tredje flygplan kraschar, denna gång vid försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Byggnaden evakueras, liksom andra regeringsbyggnader i staden, inklusive Vita huset.

09:45: Alla flygplatser i USA stängs och alla avgående plan stoppas.

10:00: Det södra tornet på World Trade Center kollapsar i ett gigantiskt moln av rök och damm.

10:10: Storbritanniens premiärminister Tony Blair säger att han är ”fruktansvärt chockad” av händelserna. Andra ledare världen över kommer snart med liknande kommentarer. Börserna runt om i världen rasar som följd av nyheten.

10:30: Även det norra tornet på World Trade Center kollapsar. En av världens största byggnader, drygt 400 meter hög och arbetsplats för 50.000 människor, har upphört att existera.

10:40: FBI meddelar att det fjärde kapade planet befaras vara på väg till Washington. På gatorna i New York och Washington råder kaos, men hur många som dött och skadats är ännu okänt.

10:45: Den palestinske ledaren Yassir Arafat fördömer terrordåden. Misstankarna riktas allt mer mot den saudiske terroristen Usama Bin Ladin.

11.00: Det fjärde kapade planet kraschlandar i Pennsylvania, sydost om Pittsburgh, sedan några passagerare bjudit kaparna motstånd.

11.10: Myndigheterna uppmanar folk i delar av Washington och på nedre Manhattan i New York att lämna stadsdelarna.

11:15: American Airlines meddelar att det fanns 156 passagerare ombord på de två plan från bolaget som kapades. United Airlines uppger att deras två plan hade totalt
110 passagerare. Alla fyra plan var av fabrikatet Boeing.

11:50: En talesman för talibanerna i Afghanistan – där Usama Bin Ladin bor – fördömer terrorattackerna.

12:20: Myndigheterna börjar evakuera flygplatsen i Los Angeles efter rykten om att ett femte kapat plan var på väg mot staden.

13:00: USA försätter sina militära styrkor världen över i ”högsta beredskap”.

13:20: President Bush beger sig till hemlig ort.

13:50: Undantagstillstånd proklameras i huvudstaden Washington.

14:00: Alla amerikanska aktiebörser stängs för dagen.

14:40: New Yorks borgmästare Rudolph Giuliani säger att antalet dödsoffer inte kan fastställas än på minst ett dygn, men att det troligen rör sig om ”fler än vi står ut med att höra”.

Senare har det slagits fast att attentaten dödade drygt 3.000 människor. Många av offren har aldrig hittats, andra har hittats men inte kunnat identifieras.

Södra Manhattan förblev en krigsskådeplats under lång tid. Rasmassorna skapade ett enormt moln som låg i dagar över södra Manhattan. Den plats som varit World Trade Center, nu kallat Ground Zero, brann i över fyra månader.

I USA pekades terrornätverket al-Qaida med ledaren Usama bin Ladin ut som ansvarigt för dåden. Som en följd därav anföll USA knappt en månad senare Afghanistan, vars talibanregim sades härbärgera al-Qaida. Även invasionen i Irak sades falla under ”kriget mot terrorismen”, då USA hävdade att det fanns en koppling mellan Saddam Husseins Irak och al-Qaida.

SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer