En burundisk soldat på en gata i Bujumbura. ARKIVBILD. Foto: TT

Attacker mot militär i Burundi

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal personer uppges ha dödats när regeringsmotståndare i Burundi gick till attack mot flera militära anläggningar i huvudstaden Bujumbura.

Uppgifterna om antalet döda varierar kraftigt. Nyhetsbyrån AFP uppger, med hänvisning till vittnen och en militär källa, att ett tiotal personer dödades i attackerna, som ägde rum tidigt på fredagen. Nyhetsbyrån Reuters skriver att ”många” av angriparna antingen har dödats eller gripits och att två soldater dog under attackerna, som ska ha varit riktade mot tre anläggningar i olika delar av staden.

Stridigheterna inleddes omkring klockan fyra på morgonen, lokal tid, och skottlossning och explosioner hördes fortfarande i staden långt efter gryningen, enligt Reuters.

En av presidentens rådgivare har skrivit på Twitter att anläggningarna attackerats, men nämnde inga dödsoffer. Det finns ingen officiell bekräftelse av uppgifterna om döda.

Läget i landet är enormt spänt. I april utbröt svåra oroligheter sedan president Pierre Nkurunziza tillkännagivit sitt intresse för att sitta kvar under en tredje mandatperiod, vilken han också lyckades med. FN har varnat för att våldet i Burundi snabbt kan kasta landet in i ett nytt inbördeskrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.