Foto: TT

ANALYS: Attackerna har väckt oro för ett nytt krig med Iran

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Helgens attacker mot Saudiarabien har ökat oron för att spänningarna mellan USA och Iran skulle kunna eskalera till ett nytt krig. Samtidigt är det fortfarande oklart exakt varifrån attackerna kom.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

USA:s utrikesminister kallar lördagens attacker mot saudiska oljeanläggningar för en krigshandling. Mike Pompeo – som landade i Saudiarabien igår kväll – säger också att det rörde sig om ”en iransk attack”.

Pompeos fördömande av Iran är det hårdaste uttalandet hittills från amerikanskt håll om anfallen som tillfälligt stoppade hälften av Saudiarabiens oljeproduktion och som skakat om världens oljepriser.

Svaret från Irans utrikesminister Javad Zarif kom idag. Ett saudiskt eller amerikanskt anfall på Iran kommer att leda till ett ”fullskaligt krig” säger Zarif till den amerikanska tv-kanalen CNN.

Oro för eskalering

Under de senaste dagarna har oron ökat för att spänningarna mellan USA och Iran kan eskalera till ett nytt krig.

Men samtidigt som den amerikanske utrikesministern varit tydlig så har landets president varit mer försiktig. När Donald Trump fick frågan om en möjlig amerikansk attack på Iran svarade han att ”Det finns många alternativ. Det är det ultimata alternativet men det finns också betydligt mindre alternativ.”

Spänningarna mellan USA och Iran har ökat sedan president Trump lämnade det internationella kärnenergiavtalet med Iran förra året. Efter att USA i våras införde hårdare sanktioner som ströp åt Irans ekonomiska livlina – oljeexporten – så har flera mystiska attacker genomförts mot oljeledningar och oljetankfartyg kring Persiska viken. USA har lagt skulden på Iran för attackerna. Iran har förnekat att man ligger bakom. I juni sade Trump att man varit ”Tio minuter från att ett anfall mot Iran” efter att en amerikansk drönare skjutits ned.

Chockat kungahuset

Helgens anfall har chockat det saudiska kungahuset och Trumpadministrationen – som i åratal talat om vikten av att konfrontera Iran. Men under de dagar som gått efter attackerna har det också blivit tydligt att det finns en tvekaninför att göra just det.

Även om landets oljeanläggningar är tungt befästa med försvarsringar runt om hade man inte förutsett den här typen av anfall med drönare och kryssningsrobotar.

Frågor återstår

När Saudiarabiens försvarsdepartement igår visade upp resterna av de exploderade drönarna och kryssningsmissilerna för medierna sade talesmannen Turki al-Malki att det finns bevis för att attackerna kommit ”norrifrån” och är ”sponsrade av Iran”.

Men man specificerade inte vem som exakt hade genomfört attacken eller vilka åtgärder man vill att USA skulle vidta. Al-Malki sa att man fortfarande arbetar med att ta reda på varifrån anfallet kom och att utredningen fortsätter.

FN-experter har nu anlänt till Saudiarabien för att utreda attackerna. Samtidigt varnar FN:s generalsekreterare för att en stor militär konfrontation med Iran och Saudiarabien inblandade skulle få förödande konsekvenser.

Iran nekar

Iran har fortsatt att neka till att man ligger bakom attackerna och kallat anklagelserna för ”grundlösa”.

Jemens huthirebeller som tagit på sig anfallen säger att satellitbilderna som ska bevisa Irans inblandning är fabricerade av USA.

Även om USA varit tydliga med att man tror att Iran ligger bakom attackerna så finns det en tydlig tvekan inför att dra in USA i en militär upptrappning orsakad av en attack som inte dödat amerikaner. Enligt Trump kommer nya ekonomiska sanktioner mot Iran att presenteras inom 48 timmar.

USA-resa ställs in

Tidigare har det spekulerats i att ett möte mellan Donald Trump och Irans president Hassan Rouhani skulle hållas i samband med FN:s generalförsamling i New York i nästa vecka. Men igår blev det känt att den iranske presidenten och utrikesministern överväger att ställa in USA-resan eftersom ett 40-tal medlemmar i Irans delegation fått avslag på sina visumansökningar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.