Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Brandmän framför kyrkan St. Anthony's i Colombia. Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Terrordådet i Sri Lanka – detta vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Flera blodiga bombdåd har inträffat i Sri Lanka. Minst 253 personer har dödats i attacker mot kyrkor och hotell.

  • Under påskdagen inträffade åtta explosioner, två av dem flera timmar efter de första dåden.
  • Tre av de stora kyrkorna i landet, S:t Sebastian i Katumapitiya norr om huvudstaden Colombo, S:t Anthonys kyrka i Kochcikade i Colombo samt en kyrka i Batticaloa på landets östkust, har drabbats.
  • Tre femstjärniga hotell som ligger i stadsdelen Fort i Colombo har också drabbats. Hotellen är Shangri-La, Kingsbury Hotel och Cinnamon Grand Colombo. Enligt terrorforskaren Hans Brun rör det sig om en ovanligt stor attack.
  • Några timmar efter de första explosionerna utlöste en självmordsbombare en sprängladdning som dödade tre poliser som gjort en husrannsakan i Colombo.
  • Minst 253 personer har dödats, av dessa är 45 barn, och omkring 500 skadats. Av de döda är 39 identifierade som utländska medborgare – de kommer från Indien, Portugal, Turkiet, Storbritannien, USA, Nederländerna och Kina. Flera utländska medborgare saknas fortfarande.
  • Närmare 60 misstänkta har gripits efter terrordådet, drygt hälften av dessa är fortsatt fängslade. 9 självmordsbombare tros ha utfört attackerna, 8 har identifierats enligt regeringen. Polisen har även hittat och desarmerat ytterligare flera bomber, den senaste under tisdagsmorgonen svensk tid. Nya larm om misstänkta föremål kommer ständigt in.
  • Regeringen i landet har infört ett nattligt utegångsförbud som gäller tills vidare. Samtidigt har tillgången till sociala medier begränsats.
  • För över en vecka sedan gick landets polischef ut och varnade för att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet. Den informationen kom från en utländsk säkerhetstjänst som varnade för att den islamistiska gruppen NTJ planerade en attack. Trots detaljerade varningar vidtog dock Sri Lankas säkerhetstjänst inga åtgärder.
  • Ledare över hela världen har reagerat på attacken och uttryckt sitt stöd till Sri Lanka och dess befolkning. ”Jag skickar mina kondoleanser till Sri Lankas folk”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) på Twitter.
  • Terrorsekten Islamiska staten, IS, har tagit på sig dådet, men har inte presenterat några bevis för att man faktiskt medverkat. Enligt en preliminär utredning har två inhemska islamistiska grupper utfört sprängdåden tillsammans, troligen med stöd utifrån. Attackerna kan vara en hämnd för attentaten mot två moskéer i Christchurch, uppger Sri Lankas regering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Brandmän framför kyrkan St. Anthony's i Colombia. Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Sri Lanka

Mer i ämnet