Herpesprojektet föreslås inledas 2018. Foto: TT/Wikimedia

Australien förklarar krig mot karpen – vill utrota den med herpes

Uppdaterad
Publicerad

Det var ord och inga visor när Australiens vice statsminister Barnaby Joyce i parlamentet förklarade krig mot karpar, och kallade dem ”vedervärdiga varelser”. För 90 miljoner kronor ska fisken utrotas – genom att man släpper ut herpesvirus i vattenvägarna.

The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) anser att karpen är det ”mest invasiva och skadliga skadedjuret” i Australiens sötvattensekosystem.

Fisken introducerades på kontinenten år 1859, och orsakade stora problem 1960 då en art uppfödd specifikt för fiskfarmning av misstag släpptes ut i vattenvägarna. Honan kan producera upp till en miljon ägg per år.

Miljardkostnader

Enligt Australiens regering konkurrerar karpen ut flera inhemska arter så att de riskerar att utrotas och orsakar jorderosion vilket innebär kostnader på flera miljarder kronor per år.

Projektet sjösattes 1 maj

Karpen ska utrotas, som del av ett 90-miljonersprojekt som sjösattes 1 maj, och som kan involvera att man under 2018 släpper ut cyprinid herpesvirus i vattenvägarna, enligt CNN.

Om detta kan ha ytterligare effekter på ekosystemet har inte klargjorts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.