Kärnanläggningen i Natanz i Iran. Arkivbild. Foto: Planet Labs Inc via AP/TT samt AP/IRIB

Iran har installerat avancerade centrifuger för urananrikning

Publicerad

Iran har i ett avsteg från det internationella kärnenergiavtal – som USA valde att lämna under president Donald Trumps regering – installerat nästan 1 400 avancerade centrifuger för urananrikningen.

Enligt en rapport från Atomenergiorganet IAEA rör det sig om centrifuger av typen IR-2m och IR-4, som nu är på plats i den underjordiska kärnanläggningen i Natanz.

Flera avsteg från överenskommelsen

Iran började nyligen anrika uran till en renhetsgrad på 60 procent, och har även gjort en rad andra avsteg från överenskommelsen.

Enligt kärnenergiavtalet som de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland slöt med Iran 2015 får landet bland annat bara anrika uran till en renhetsgrad om 3,67 procent.

Iran ser sig dock inte bundet av överenskommelsen sedan USA drog sig ur avtalet 2018 och återinförde sanktioner mot Teheran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.