Roboten visade sig vara inget annat än en person i robotdräkt. Foto: AP

Avancerade ryska roboten visade sig vara man i robotdräkt

Uppdaterad
Publicerad

Roboten Boris dansade med ungdomar på ett rysk teknikkonvent och hyllades i rysk statsmedia tidigare i veckan. Strax efteråt visade det sig dock att den avancerade roboten egentligen bara var en utklädd man.

På robotkonventet i ryska Yaroslavl kunde ungdomarna på plats, och alla som satt hemma och såg på rysk statstelevision, se den avancerade roboten Boris interagera med konferenciererna på scen.

Tidigt började ryska Online Tjournal ifrågasätta hur en sådan här robot kunde ha gjorts utan att någon tidigare rapporterat om det. Och hade inte roboten den perfekta storleken för att en människa skulle få plats inuti?

Efter konventet började en bild cirkulera på sociala medier som visade en mänsklig hals i en glipa på roboten. Till sist dök en bild upp, publicerad på nyhetsbyrån MBKh Media som grundades av Putinmotståndaren Mikhail Khodorkovsky, när en ung man tagit av sig robothjälmen på dräkten.

Försökte inte lura åskådarna

Konventets arrangörer hävdar att de inte försökt lura någon och att de aldrig sagt något om att Boris var en äkta robot. Enligt AP ska rysk statsmedia däremot ha hyllat Boris som ett exempel för Rysslands tekniska förmåga. Efter att det avslöjats att roboten inte var äkta gick statsmedian ut med att de hela tiden visste att Boris bara var en ung man i en robotdräkt.

–Jag trodde att alla skulle förstå att, precis som med jultomten, så var det en utklädd skådespelare. Hela projektet var ju skapat för barn, sa reportern Arseniy Kondratev enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.