IS attackerade staden Kobane i norra Syrien i september 2014. Så här såg staden ut ett drygt halvår senare när IS pressats bort av styrkor från kurdiska YPG, Fria syriska armén och den USA-ledda koalitionen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Analys: Även när IS sista fäste faller kommer terrorgruppen leva vidare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Just nu bevittnar vi IS-kalifatets kollaps i Syrien. Det allra sista IS-fästet kommer falla inom kort. Men det innebär inte att IS är krossat.

Samir Abu Eid

Mellanösternkorrespondent

2015 kontrollerade terrororganisationen stora delar av Irak och Syrien. Bland annat höll de miljonstaden Mosul i norra Irak, och Raqqa i norra Syrien var deras ”kalifats” huvudstad.

Till en början chockade IS hela världen. De införde ett skräckvälde där de genomförde massakrer, högg halsen av människor offentligt och tog tusentals sexslavar. Från sina territorier planerade de också terrordåd i Europa, och på internet uppmanade de anhängare att slå till på egen hand.

Men de senaste åren har ”kalifatet” krympt avsevärt.I Irak var det kurdiska Peshmerga, irakiska armén och olika miliser som bekämpade IS.

I Syrien har det framför allt varit kurdiska och arabiska styrkor i SDF som befriade områden. Men i båda länderna har också den USA-ledda koalitionens intensiva flygbombningar mot IS spelat en viktig roll.

Bara en spillra kvar

I dag är det bara en spillra kvar av den så kallade Islamiska staten, IS. Nu har terrorsekten bara kontroll över ett ytterst litet område i nordöstra Syrien; byn  Baghouz. Och det är bara en tidsfråga innan detta sista IS-fäste faller.

Tusentals IS-jihadister och deras familjer har gett upp de senaste veckorna. Även om de allra hårdföraste och mest radikala jihadisterna fortfarande gör hårt motstånd så har de ingen chans.

Kommer att gå under jord

Men även om terrorsekten inte längre kontrollerar eget land så betyder det inte att IS försvinner. Hundratals IS-jihadister kommer troligen finnas kvar i det stora och avlägsna ökenområdet i nordöstra Syrien.

Istället för att hålla och försöka styra över ett landområde kommer de gå under jord, och fortsätta operera som en terrororganisation. Precis som de gjorde innan de etablerade ”kalifatet”, och precis som Al Qaida och andra terrorgrupper fungerar.

Från sina gömställen i Syrien och Irak kommer de fortsätta att vara ett säkerhetshot – och försöka genomföra terrorattacker – mot civila, militärposteringar, vägspärrar och liknande. Och på internet kommer de försöka få ut sin propaganda – och mana till terrordåd.

IS har också fått fotfäste i andra länder. De har numera anhängare på bland annat Sinaihalvön i Egypten, i Libyen, Afghanistan och på Filippinerna.

Terrorhotet från IS kommer fortsätta lång tid framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.