Även Thailand och Spanien stoppar Uber

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder förbjuder nu det omtvistade amerikanska taxibolaget Uber, som förmedlar taxi via en app, att bedriva verksamhet. Senast i raden är Spanien och Thailand.

I Madrid beslutade en domstol på tisdagen om verksamhetsförbud över hela landet för Uber. Motiveringen är att förarna saknar tillstånd och att bolaget utsätter näringen för illegal konkurrens.

Följde inte thailändska regler

Strax före beslutade Thailands transportmyndigheter att förbjuda Uber. Verksamheten är enligt de thailändska myndigheterna illegal då registrering av förare och försäkringar saknas, och betalningssystemet inte följer thailändska regler.

Beskedet kom efter ett möte med representanter för taxiföretagen Uber, Grabtaxi och Easytaxi i Bangkok. De två sistnämnda samarbetar med traditionella taxibolag och har taxametrar.

Stoppades efter våldtäkt

Indien har samtidigt stoppat alla oregistrerade nätbaserade taxitjänster, sedan en kvinna i Delhi anklagat en förare från Uber för våldtäkt. Föraren är sedan tidigare åtalad för bland annat rån och våldtäkt, och har använt sig av ett förfalskat utdrag ur kriminalregistret, visade polisens utredning på tisdagen.

Förbudet kan göra tusentals taxiförare arbetslösa, skriver BBC och hänvisar till indiska medier.

Ubers arbetsmetoder har tidigare mött kritik i flera andra delar av världen, bland annat i Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer