Demokraternas återstående presidentvalskandidater möts i en debatt. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/TT

Viktig debatt för Demokraternas presidentvalskandidater 

Uppdaterad
Publicerad

I natt, svensk tid, möts sex av Demokraternas presidentaspiranter i en tv-sänd debatt. Enligt opinionsundersökningar ser den stora kampen ut att stå mellan fyra av kandidaterna – och en omtalad konflikt mellan två av dem väntas hamna i fokus.

Nattens debatt är den sjunde och sista innan de amerikanska primärvalen hålls. 

På scen kommer de sex kandidaterna som kvalificerat sig stå, det vill säga de som klarat partiets kval och fått tillräckliga bidrag från enskilda givare, samt haft ett stöd på över fem procent i fyra nationella opinionsmätningar.

Dessa är Joe Biden, Pete Buttgieg, Amy Klobuchar, Bernie Sanders, Tom Steyer och Elizabeth Warren.

Biden favorit

Enligt amerikanska opinionsundersökningar är det relativt jämnt i toppen mellan Vermont-senatorn Sanders, Massachusetts-senatorn Warren, den tidigare borgmästaren i South Bend, Indiana, Buttgieg, och den tidigare vicepresidenten Biden, skriver CNN.

Biden har dock ett tydligt försprång, enligt mätningar i flera amerikanska medier.

CNN beskriver debatten som en “affär med hög risk och hög utdelning” för kandidaterna.

Dispyt mellan Warren och Sanders

Förutom de politiska spänningarna mellan USA och Iran och riksrätten mot president Trump väntas en omtalad ordväxling mellan två av kandidaterna stå i fokus. 

CNN avslöjade nämligen under måndagen att Bernie Sanders för två år sedan ska ha sagt till Elizabeth Warren att kvinnor inte kan vinna presidentvalet. Kommentaren påstås ha gjorts efter det att Warren, i ett privat samtal med Sanders, berättat att hon tänkt ställa upp som kandidat. 

I ett uttalande till kanalen skriver Bernie Sanders att det är ”löjligt” att tro att han skulle svarat Warren på det sätt han anklagas för. Under måndagskvällen släppte dock Warren ett uttalande som stöttade kanalens källors beskrivning av samtalet.

Ytterligare en punkt som uppmärksammats i amerikanska medier inför debatten är avsaknaden av mångfald bland kandidaterna. Samtliga av de sex på scenen är vita och fyra är män, något som inte stämmer överens med hur partiets väljarbas ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer