Foto: TT

Avgörande lunchmöte om Brexit

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May hoppas bryta dödläget i brexitprocessen med ett nytt förslag om hur landets utträde ur EU ska gå till.

Frågan avhandlas vid ett avgörande möte med EU-företrädare i Bryssel i dag.

Diplomater och EU-representanter har uppgett att de är allt mer optimistiska om att en överenskommelse kan nås under dagen, men varnar samtidigt för att mycket fortfarande kan gå fel.

Mays mål med lunchmötet är att övertala EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s förhandlingsbas Michel Barnier att starta förhandlingar om ett nytt handelsavtal och en tvåårig övergångsöverenskommelse.

Brexit

EU efterfrågar löfte om utbetalning

EU har å andra sidan sagt att det inte är aktuellt att börja förhandla om Storbritanniens framtida handelsrelationer med EU förrän tillräckliga framsteg har nåtts i flera viktiga frågor. EU efterfrågar ett löfte om att Storbritannien ska betala sina skulder till EU vid utträdet, skydda EU-medborgare som bor i landet och säkerställa att det inte återinförs gränskontroller i gammal stil.

Några av Mays partimedlemmar har uppmanat henne att lämna mötet om det inte ger några framsteg.

Sista chansen för May att komma med förslag

May ser mötet som en del av förberedelserna för ett EU-toppmöte den 15 december, men enligt EU är i dag Mays sista chans att komma med sitt förslag, eftersom det inte kommer att göras några förhandlingar under toppmötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet