Avgörande möte för EU

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det återigen dags för EU-toppmöte.

Den stora frågan är om det blir en ännu tätare union.

Ska EU ha inflytande över euroländernas nationella budgetar?

Ska man införa gemensam finansiell politik?

Eurokrisen

Och ska man ha en gemensam bankunion?

Det är tre av de stora frågorna som diskuteras i kväll, när EU:s stats-  och regeringschefer träffas i Bryssel för ett två dagar långt toppmöte.

Den ekonomiska krisen i Europa dominerar mötet fullständigt.

I tisdags la Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy fram ett förslag som går mycket långt i EU:s gemensamma ekonomiska politik.

Expert tror på van Rompuys förslag

Förslaget innebär bland annat en mer överstatlig valutaunion, där EU har inflytande över euroländernas budgetar, en gemensam bankunion och en nästan helt igenom ekonomisk politik.

–Det är framför allt detta man kommer att prata om, säger Benedicta Marzinotto, ekonomisk expert på tankesmedjan Bruegel i Bryssel.

Hon och många med henne har stora förväntningar på toppmötet. Hon säger att hon tror att länderna kommer att komma överens om Van Rompuys förslag, hon säger att det inte finns så många val och att det är ett förslag med många kompromisser vilket gör att det blir lättare att enas.

Reinfeldt är kritisk

En som inte tycker att förslaget är bra är statsminister Fredrik Reinfeldt.

Han är kritisk och vill inte att EU ska ha rätt att lägga sig i ett lands nationella budget.

Enligt Benedicta Marzinotto spelar det inte särskilt stor roll vad Reinfeldt och andra kritiker tycker.

–De länder som står utanför eurosamabetet kommer inte att ha veto i den här frågan. Blir de andra länderna överens kommer de att gå vidare med förslaget och se till att det införs, säger hon.

Och det finns förhoppningar att ländernas enas runt förslaget redan i kväll. Italiens premiärminister Mario Monti ska ha sagt att han inte tänker lämna Bryssel innan en överenskommelse är klar. Om det blir så eller inte, får vi se i kväll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet