Foto: TT

Avslöjade korruptionen – i dag sitter hon fängslad

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Khadija Ismayilova avslöjade tillsammans med reporternätverket OCCRP de misstänkta kopplingarna mellan Alijev-regimen och Telia Sonera. Sedan i december sitter hon fängslad, på grundlösa anklagelser enligt människorättsorganisationer.

Den undersökande azeriska journalisten Khadija Ismayilova har i många år trakasserats för att hon har granskat Alijev-familjens korruption. När hon greps i december i fjol var det ett led i en omfattande kampanj, säger Robert Hårdh, generalsekreterare på Civil Rights Defenders.

Hon greps när hon var på väg att lämna Azerbajdzjan för en konferens som Civil Rights Defenders anordnade.

Telias diktatursamarbete

Nu anklagas hon för att ha bidragit till att en före detta pojkvän försökt ta livet av sig. Anklagelser som anses som helt ogrundade.

Khadija Ismayilova fick en gång frågan: ”hur kommer det sig att du bevakar Alijev-familjen?”. Hon svarade: ”det gör jag inte, jag bevakar korruption och då leder allting till dem”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet