Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet där Farideh Moradkhani kritiserar styret i Iran. Foto: Reuters/AFP

Ayatollans systerdotter gripen – efter kritiskt videoinlägg

Uppdaterad
Publicerad

Farideh Moradkhani, systerdotter till Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, har gripits efter att hon kritiserat sin morbrors styre. Hon kommer från en familj som länge varit oppositionella mot styret i Iran.

Tiotusentals iranier har gripits sedan de landsomfattande protesterna mot regimen bröt ut för över två månader sedan. Nu är ayatolla Ali Khameneis egen släkting en av dem.

Farideh Moradkhani är dotter till den högste ledarens syster Badri Khamenei, som föll i onåd med sin bror och lämnade Iran för Irak på 1980-talet, medan krig pågick mellan de två länderna. Badri Khamenei var gift med Ali Tehrani, en präst och oppositionsfigur som dog förra månaden. Familjens motstånd mot regimen har kostat och såväl mamman som pappan tvingades fly till Irak.

Farideh Moradkhani har länge varit kritisk mot Irans religiösa styre och har varit fängslad tidigare.

Greps efter video

Nyligen greps hon på nytt efter att ha spelat in en video där hon bland annat uppmanar omvärlden att bryta alla kontakter med ”denna barnmördande regim”.

Hennes bror, Mahmoud Moradkhani, har publicerat videon på Youtube. Det är oklart var samt när den spelades in. Enligt brodern, som bor i Frankrike, greps Farideh Moradkhani i förra veckan efter att ha kallats till åklagare.

Över 400 personer uppges ha dödats under protesterna, bland dem över 50 barn, enligt människorättsorganisationer som Oslobaserade Iran Human Rights.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.