Arkivbild. Babianen på bilden var inte inblandad. Foto: Reuters/TT

Babian gjorde 40.000 strömlösa

Efter att en nyfiken babian satt ett helt kraftverk ur spel blev 40.000 människor i Zambia utan ström i flera timmar, uppger nyhetsbyrån AP.

Incidenten inträffade i Livingstone i södra Zambia, en historisk kolonialstad som i dag är populär bland turister som besöker de närliggande Victoriafallen – ett av världens största vattenfall – på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe.

Babianen i fråga ska ha undersökt ett kraftverk, med en styrka på 108 megawatt, som gränsar till en nationalpark. På något sätt kom apan i kontakt med en högspänningstransformator, varpå strömförsörjningen bröts i runt fem timmar.

LÄS MER: Apa gjorde hela landet strömlöst

Hade tur som överlevde

– Babianen fick en elektrisk chock och överlämnades till viltvårdare för behandling, säger Henry Kapata, talesperson för det lokala elbolaget Zesco. Han tillägger att babianen hade tur som överlevde.

En liknande incident inträffade i Kenya i juni i fjol, då en mindre apa av typen markatta orsakade ett landsomfattande strömavbrott efter att ha fallit ned på en transformator. Även den apan överlevde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer