Bäddat för maktstrid i Rumänien

Publicerad

Det är bäddat för fortsatt maktstrid i Rumänien trots att Victor Pontas vänsterliberala allians USL vann en förkrossande seger i valet. Presidenten har sagt att han inte tänker utse Pontas till premiärminister igen.

Anledningen till att president Traian Basescu vill sätta käppar i hjulet för Ponta är USL:s misslyckade försök att få honom ställd inför riksrätt i somras. I folkomröstningen som USL drev fram blev valdeltagandet för lågt för att resultatet skulle kunna beaktas.

I söndagens parlamentsval vann USL en jordskredsseger med bortåt 60 procent av rösterna. Basescus ARD-allians verkade få 17 procent då merparten av rösterna var räknade på måndagen. Enligt valkommissionen skulle populisten Dan Diaconescus rörelse få 14 procent.

Eftersom valsystemet tenderar att mandatmässigt belönar det största partiet kommer Ponta att stå ännu starkare i maktstriden med Basescu än efter valet.

Det hindrar inte att Basescu försöka utser någon annan från USL till regeringsbildare och därmed skapa splittring i alliansen.

Osäkerhet kring regeringsbildningen riskerar att försena förhandlingarna med Internationella valutafonden om att förnya ett lån på fem miljarder euro som löper ut i början av 2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer