Människor väntar vid hamn. Foto: Gonzalo Gaudenzi/TT

Bahamasborna flyr från de orkandrabbade öarna

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran stiger samtidigt som mat och vatten saknas på Bahamas. Hundratals människor har flytt och åter tusentals väntar på att få lämna den humanitära kris som orkanen Dorian lämnat efter sig.

Bahamasbor har börjat lämna de öar som drabbats hårdast av orkanen Dorians framfart under två dagar förra veckan.

Av de 400 000 människor som befolkar Bahamas, är minst 70 000 i omedelbart behov av humanitära insatser efter att deras hem förstörts, skriver FN på sin nyhetssida.

Många döda kroppar

Från Abaco Island går skytteltrafik av flygplan, helikoptrar och båtar som tar folk till säkerhet. Ön är i stort sett obeboelig med växande berg av kroppar, avsaknad av vatten, mat och el.

– Människor måste härifrån, det finns för många döda kroppar här. Det är ingen säker plats här, allt är förstört, säger 75-åriga Firstina Swain till Reuters.

Dödsantalet steg under fredagen till 43, men väntas stiga ytterligare, enligt lokala myndigheter. Fortfarande kan tusentals människor.

Kryssningsfartyg hjälper till

Redan under fredagen samlades tusentals människor vid hamnarna på Great Abaco and Grand Bahama, två av de värst drabbade öarna, för att få hjälp att ta sig därifrån.

Det kommer även uppgifter om att flera kryssningsbåtar hjälper till med leveranser till och evakuering från flera av de hårdast drabbade öarna, skriver CNN.

Frustrationen på plats är stor och läget beskrivs av många som kaotiskt.

– Bara djur kan bo här, sammanfattar Gee Rolle situationen för AP medan han väntar på evakueringsbåten.

Kritik mot myndigheterna

Medan premiärminister Hubert Minnis manade till lugn och lovar fler transporter växer kritiken.

Många anser att myndigheterna inte gjort tillräckligt mycket, tillräckligt snabbt.

Redan i fredags ska privata båtar och flygplan ha setts hjälpa till med evakueringen medan myndigheterna väntade ankomsten av andra transportmedel.

Enligt Bahamas hälsoministerium väntas både helikoptrar och båtar försenas på grund av översvämningar, rapporterar BBC.

Har nedgraderats

Under de intensiva dygn som Dorian drog över Bahamas uppmättes vindstyrkor på nästan 83,3 meter per sekund och vissa delar fick nästan 90 centimeter regn.

När orkanen nu dragit vidare upp längs Nordamerikas östkust mot Kanada har den nedgraderats till kategori ett.

Vindstyrkorna låg under lördagen på upp till 140 kilometer i timmen och även regnmängderna ska ha mattats av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.