Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: Matt Dunham/AP

Bakslag för Johnson – parti nobbar hans avtal

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt brexitavtal är nu klart i Bryssel under torsdagen, det berättar premiärminister Boris Johnson på bland annat twitter. Men hemma i London ser det tuffare ut. Nordirländska DUP säger att partiet inte stödjer premiärministerns nuvarande förslag och Labourledaren vill sätta krokben för brexit inom några veckor.

– DUP är ett litet parti, men ett viktigt stödparti för brittiska regeringen och har varit ett bekymmer för den så långt tillbaka vi kan minnas när det handlar om brexit. Även det förra avtalet, det som Theresa May skrev under, föll också i parlamentet mycket på grund av DUP som satte sig på tvären, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Stefan Löfven: Ingenting är klart

Statsminister Stefan Löfven är försiktigt positiv efter dagens besked.

Brexit

– Det är positivt att förhandlarna har kommit överens, men ingenting är klart förrän allting är klart, säger han till TT.

Än så länge har inte EU-ledarna hunnit se avtalet på papper. De kommer att få uppgörelsen presenterad för sig när toppmötet startar senare i dag.

– Jag vill se hela avtalet och så får vi göra en analys efter det, säger Löfven, som i nuläget inte vill gå in på några detaljer i avtalet.

Boris Johnson åkte  på torsdagen till Bryssel för sitt första och kanske sista EU-toppmöte. EU:s stats- och regeringschefer samlas för två dagars toppmöte i den belgiska huvudstaden, och det fanns  gott hopp om att ett nytt brexitavtal kan bli klart.

– De grundläggande fundamenten för ett avtal är klara och de grundläggande delarna av denna överenskommelse är klara, och teoretiskt kan vi gå med på ett avtal, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på onsdagskvällen.

Gränsfråga löst

Då var EU och Storbritannien i slutfasen av intensiva förhandlingar, och nu ska alltså ett avtal vara klart – inklusive nyckelfrågan om den framtida gränsen mellan Irland och Nordirland utan att riskera att den blodiga konflikten i nord blossar upp igen. Bland det som nu uppges vara löst är olika tullarrangemang och vilket inflytande det nordirländska regionala parlamentet ska ha.

Men Boris Johnson måste även få sitt brittiska parlament att godkänna avtalet. Underhuset är kallat till en extrainsatt session på lördag, för att då kunna rösta igenom det avtal premiärministern hoppas ha med sig hem från Bryssel. Men det är inte helt självklart att det blir ett ja där.

DUP säger nej

Johnson kämpar fortsatt för att lösningarna ska accepteras av nordirländska unionistpartiet DUP och de mest hårdföra brexitörerna i hans eget parti, Konservativa partiet. På torsdagsmorgonen möttes Johnson av ett nytt bakslag – DUP nobbar hans förslag.

”Vi har varit inblandade i de pågående diskussionerna med regeringen. Som det är nu, kan vi inte stödja det som föreslås”, skriver DUP:s ledare Arlene Foster och vice partiledare Nigel Dodds och hänvisar till oklarheter gällande moms och lösningen i tullfrågan.

”Vi kommer att fortsätta att arbeta med regeringen för att försöka nå ett vettigt avtal som fungerar för Nordirland och skyddar Storbritanniens ekonomiska och konstitutionella självständighet”, fortsätter Foster och Dodds.

– I det nya avtalet separerar man Nordirland så att vissa regler bara gäller där. Men DUP, som är ett unionistparti, ser detta som ett sätt att knoppa av Nordirland från Förenade Kungariket, UK, säger Christoffer Wendick.

Samtidigt, påpekar han, att det är oklart hur DUP i slutändan kommer att rösta.

– Vi får se hur mycket av det här som är ett spel. DUP vill ha sina krav igenom och de kan sätta press på det här sättet. Men vi vet inte hur de kommer rösta i slutändan.

Opposition vill stoppa utträde i oktober

Oppositionen vill inte se ett utträde i månadsskiftet som kommer.

Enligt The Times vill Labourledaren Jeremy Corbyn tvinga fram ett tillägg till det avtalsförslag Johnson hoppas kunna presentera.

Corbyns tillägg skulle kräva ett ja även i en ny folkomröstning för att godkännas, vilket skulle tvinga premiärminister Boris Johnson att be om ännu en förlängning. Det förslaget skulle enligt The Times kunna stödjas av Liberaldemokraterna, skotska nationalistpartiet SNP och de 21 ledamöter som i september sparkades ur de konservativas partigrupp efter att ha röstat emot Johnsons linje för en så kallad hård brexit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet