Baltimore lovar fostra polis

Uppdaterad
Publicerad

Polisen använder övervåld och svarta diskrimineras. Den samlade bilden av hur Baltimorepolisen sköter sig är mörk i det amerikanska justitiedepartementets färska rapport.

Staden ska nu sätta departementets råd till förbättringar i verket så snart som möjligt, lovade borgmästare Stephanie Rawlings-Blake på onsdagen. Målet är att skapa ”en ny kultur”, heter det.

Svarte Freddie Gray, 25 år, skadades så illa i en polisbil att han senare avled. Händelsen förra året ledde till stora protester i Baltimore och nationell debatt om hur polisen i USA behandlar svarta.

Departementet, som drog i gång sin granskning efter Grays död, har studerat tio år av polisens uppförande i Baltimore. Slutsatsen är att hudfärgen har betydelse för vilka polisen stoppar och griper, att polisen är dåligt tränad och brister i effektivitet.

Utredarna har också kommit fram till att polisen rutinmässigt kränker medborgarnas rättigheter genom att olagligt stoppa dem och vara överdrivet våldsamma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisvåld i USA

Mer i ämnet