Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Litauens president Gitanas Nauseda meddelar att sanktionerna ska ses som ett första steg och kan komma att utvidgas. Foto: AP / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Baltiska sanktioner mot Lukasjenko efter massgripanden

Uppdaterad
Publicerad

De baltiska länderna inför sanktioner mot ett 30-tal tjänstemän från Belarus – däribland president Alexander Lukasjkenko. Samtidigt meddelar Ryssland att den särskilda polisstyrka som ställts till förfogande inte kommer att sättas in mot demonstranter i nuläget.

Estland, Lettland och Litauen inför inom kort sanktioner i form av reserestriktioner mot ett trettiotal tjänstemän från Belarus. Bland dessa finns president Alexander Lukasjenko, meddelar Litauens president Gitanas Nauseda.

– Vi har sagt att vi behöver en fredlig dialog och överenskommelse mellan regimen och medborgarna, men vi ser att regimen inte är redo för det, säger Gitanas Nauseda enligt Reuters.

Behöver statuera exempel

Beskedet kommer dagen efter att tiotusentals demonstranter återigen marscherat i huvudstaden Minsk med krav på Lukasjenkos avgång. Protesterna har pågått sedan det omtvistade valet den 9 augusti som oppositionen och stora delar av omvärlden dömt ut som riggat.

Enligt Gitanas Nauseda ska sanktionerna ses som ett första steg och kan komma att utvidgas.

– Vi ser att vi behöver komma framåt och statuera ett exempel gentemot andra länder, säger Gitanas Nauseda, enligt Reuters.

Alexander Lukasjenko hotade på fredagen att stänga av alla Europeiska genomfarter i landet om sanktioner införs. Just Belarus står för en tredjedel av Litauens godstransporter med järnväg, och utgör även en stor del av vägarna in i Ryssland för europeiska varor.

Ryssland: Skickar inga poliser

Samtidigt har Rysslands president Vladimir Putin bjudit in Lukasjenko till ett möte. Enligt bland andra SVT:s korrespondent Bert Sundström bedöms det vara ett drag från Rysslands sida fört att intensifiera möjligheterna att koppla ett grepp om Belarus.

På fredagen meddelade dock Ryssland att situationen i Belarus anses vara ”under kontroll” och att landet i nuläget inte ser någon anledning att skicka dit den särskilda polisstyrka som Vladimir Putin förra veckan meddelade hade ställts till  förfogande för att ingripa mot demonstranter på Lukasjenkos begäran.

Parallellt meddelas att oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som efter valet flydde till Litauen, på fredag via videolänk ska tala inför FN:s säkerhetsråd. Tichanovskaja har bjudits in av Estland som i nuläget sitter i rådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Belarus

Mer i ämnet