22-åriga Zahida Begum med sitt nyfödda barn, ett av 600 som fötts i Cox's Bazar. Foto: TT

Bangladesh föreslår sterilisering för rohingyer

Uppdaterad
Publicerad

Bangladeshs myndigheter är rädda att resurserna inte kommer räcka till när rohingyer som flyr till landet från Burma blir allt fler. Nu föreslås en frivillig sterilisering av flyktingarna, bland vilka en del ser graviditet som ett skydd mot våld.

Antalet flyktingar i förläggningarna i den bangladeshiska gränsstaden Cox's Bazar har mer än fördubblats de senaste månaderna när hundratusentals rohingyer flytt undan förföljelsen och den nya våldsvågen i hemlandet Burma. Det börjar tära på de redan knapphändiga resurserna, säger myndigheterna som nu vill införa en frivillig sterilisering av flyktingarna, som man menar har dålig kunskap om familjeplanering och preventivmedel, rapporterar Al-Jazeera. 

– De sökte sig inte till vårdcentraler i Burma för att de varit rädda att de burmesiska myndigheterna skulle ge dem medicin som skadar dem eller deras barn, säger Farhana Sultana, en frivillig vårdarbetare på flyktingförläggning i Cox's Bazar.

Rohingya i Myanmar

20.000 bebisar på väg

Livet i flyktingförläggningarna är hårt. Det saknas mat, sanitär utrustning och sjukvård, men en del av flyktingarna tror att fler barn ger en bättre chans att klara sig eftersom de hjälper till med att hämta och bära förnödenheter, skriver Al-Jazeera. Andra flyktingar har fått höra att det går mot islam att använda preventivmedel.

Ytterligare andra tror att en graviditet kan vara ett skydd mot våldtäkter och våld i Burma, där militären har anklagats för att utsätta kvinnor och barn som tillhör den muslimska minoritetsbefolkningen för gruppvåldtäkter.

Officiellt har 600 barn fötts hittills i förläggningarna och 20.000 kvinnor är gravida. Ett försök att kontrollera barnafödandet genom att dela ut kondomer har inte fått önskad effekt och det är därför man nu funderar på att erbjuda sterilisering.

”Måste vara frivilligt”

Möjligheten att sterilisera sig ges redan bangladeshier, som för det får omkring 235 svenska kronor. Bara i Cox's Bazar genomförs 250 steriliseringar i månaden, men myndigheterna har ännu inte rätt att erbjuda utlänningar samma behandling – vilket man nu vill ändra.

Phil Robertson på människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att man bör ge rohingyer utbildning om preventivmedel, och att sterilisering kan vara ett alternativ, men att det måste ske frivilligt och vara ett av valen bland flera andra.

– Det får inte förekomma någon tvång, skrämsel och påtryckningar från bangladeshiska myndigheter. Nu talas det om frivillig sterilisering. Vi får se när vi får mer information, säger han och tillägger att sådana förslag kan utvecklas åt fel håll.

– FN och frivilligorganisationer måste följa den här processen noga. Sterilisering får inte vara det enda alternativet. Det viktiga är att erbjuda alla möjligheter, se till att det är frivilligt och kontrollera att det inte missbrukas, säger Robertson.

Inga officiella siffror

Det finns inga officiella siffror på antalet födda bland rohingyer eftersom de inte inkluderas i Burmas folkräkning. Enligt myndigheterna i Bangladesh har familjer på flyktingförläggningarna uppemot 19 barn.

Konflikten mellan muslimska rohingyabefolkningen och den buddhistiska majoriteten i Burma har pågått i årtionden men fick för några månader sedan ny fart när hundratals rohingyabyar brändes ned. Den burmesiska militären anklagas också för att ha begått mord och våldtäkter mot minoritetsfolket. Våldet har tvingat 600.000 rohingyer på flykt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rohingya i Myanmar

Mer i ämnet