Kvinnor i Bangladesh har tidigare tvingats uppge om de är ”oskulder”, ”änkor” eller ”skilda” i sina äktenskapsbevis. Foto: TT

Bangladesh stryker ordet ”oskuld” från kvinnors äktenskapsbevis

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor i Bangladesh behöver inte längre uppge om de är oskulder i sina äktenskapsbevis. Det slår landets högsta domstol fast, rapporterar Reuters. Beslutet är efterlängtat av kvinnorättsorganisationer i landet – som under fem år drivit en rättslig kamp för att stryka ordet.

Sedan 1961 har äktenskapslagarna i Bangladesh tvingat kvinnor att uppge om de är ”oskulder”, ”änkor” eller ”skilda” i sina äktenskapsbevis. Något motsvarande krav för män att uppge huruvida de är ”oskulder” har inte funnits.

Men nu ska termen alltså strykas, efter ett beslut från högsta domstolen i landet under måndagen. I stället införs ett nytt val: ”Ogift”. Rätten har också beslutat att även män ska redogöra för sin civilstatus, nu med samma alternaiv som kvinnor.

Lämnade in begäran 2014

Beskedet från domstolen välkomnas av kvinnorättsorganisationer i landet, som sedan termen infördes kritiserat den för att vara integritetskränkande, diskriminerande och förödmjukande, skriver Reuters. Under fem års tid har de bedrivit en rättslig kamp för att radera ordet från äktenskapsbeviset.

Ainun Nahar Siddiqua, en av de två advokaterna som drivit fallet, säger till Reuters att ärendet inleddes med inlämnandet av en skriftlig begäran om ändring 2014.

”Ger tro på förändring”

– Det är en dom som ger oss tro på att vi kan kämpa och åstadkomma fler förändringar för kvinnor i framtiden, säger Ainun Nahar Siddiqua, enligt nyhetsbyrån.

Enligt TT väntas de nya reglerna träda i kraft i oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.