Bankkris skakar ruinerat Grekland

Uppdaterad
Publicerad

En statlig grekisk storbank lamslogs på tisdagen av en strejk, i protest mot en uppstyckningsplan. Samtidigt befinner sig landets regering vid ruinens brant och utan klartecken för nya nödlån från EU och IMF.

-Kassareserven är nästan noll, sade Greklands biträdande finansminister Kristos Staikouras i en tv-intervju på tisdagen.

Han ville inte sätta något datum för hur när pengarna är slut.

Ekonomiska krisen i Grekland

-Men vi är helt klart på ruinens brant. Vi fick inte den utbetalning av nödlån vi skulle ha fått och vi har ett obligationslån från ECB vars löptid tar slut den 20 augusti, sade han enligt Reuters.

Valutaspekulationer

För att hantera krisen kan det bli aktuellt att skjuta upp betalningar eller emittera nya statsskuldväxlar med kort löptid. Tidigare i sommar har det även spekulerats i om det kan bli aktuellt för grekiska staten att börja betala för sig med skuldebrev, vilket kan ses som första steget mot att införa en ny valuta vid sidan av euron.

Medan Greklands regering förhandlar med den så kallade trojkan – EU, ECB och IMF – om mjukare villkor för nödlån stormar det rejält i krislandets banksektor.

Anställda på den statligt kontrollerade grekiska storbanken ATE Bank inledde på tisdagen en strejk mot en planerad uppstyckning av bankens tillgångar, rapporterar AFP.

Samtidigt skriver Alpha Bank i ett pressmeddelande att man har lagt ett bud på den förlusttyngda konkurrenten Emporiki Bank, som franska Credit Agricole försöker sälja.

Planen är att sälja ut ATE Banks lönsamma delar till den privatägda konkurrenten Piraeus Bank, Greklands fjärde största bank.

Ställs till svars

Pireaus, med verksamhet från Ukraina till Egypten, meddelade i sin tur att banken avbryter försöken att sälja sitt egyptiska dotterbolag. Någon orsak till detta angavs inte.

Greklands finansminister Yannis Stournaras och landets centralbankschef Giorgis Provopoulos har kallats till en utfrågning om ATE-affären i parlamentet i Aten på fredag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet