Världen misslyckas med omställningen för att sänka utsläppen av växthusgaser, visar ny analys från Climate Action Tracker. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Bara ett land följer Parisavtalet visar ny rapport

Publicerad

Världens ledande länder misslyckas med sitt klimatarbete. Med EU:s klimatpolitik hamnar den globala uppvärmningen närmre tre grader enligt ny rapport.

Analysen ges ut av Climate Action Tracker (CAT), där man regelbundet granskar och följer länders klimatpolitik. Årets CAT ser dyster ut. Ingen av de största utsläpparna av växthusgaser har gjort tillräckliga planer på klimatomställning för att klara Parisavtalet. Det betyder att nästan alla länder misslyckas med sin klimatpolitik för att klara målen i Parisavtalet – att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen till högst 1,5 grader.

EU:s klimatpolitik ”otillräcklig”

Bara ett av de 37 granskade länderna har en klimatpolitik som kan sänka utsläppen av växthusgaser i linje med Parisavtalet – det lilla landet Gambia på Afrikas västkust.

Det kan dock finnas fler utvecklingsländer som också håller sig inom ramen för Parisavtalet, men som inte har granskats av Climate Action Tracker.

I analysen får EU anmärkningen ”otillräckig” när det gäller klimatomställningen. EU:s klimatpolitik är mer i linje med en global uppvärmning på tre grader, menar forskarna. Desamma gäller för USA och Japan. Av industriländerna är det endast Storbritannien som hamnar i närheten av att uppfylla målen, genom att minska sina utsläpp av växthusgaser samt hjälpa till med finansiering av renare energi för fattigare länder.

Klimatåtgärder som utlovats av Ryssland, Iran och Saudiarabien visar sig vara ”kritiskt otillräckliga” enligt analysen. Australien, Brasilien, Kanada och Kina räknas som ”väldigt otillräckliga”.

Ny FN-rapport slår också larm

Länder ska regelbundet uppdatera och anpassa sina klimatmål vad gäller utsläpp av växthusgaser, enligt Parisavtalet. Det senaste året har dessa uppdateringar stagnerat, enligt forskarna bakom CAT.

Analysen kommer samtidigt som Meteorologiska världsorganisationen WMO larmar om att halterna av koldioxid i atmosfären fortsätter att ligga på rekordhöga nivåer

– Om det inte sker omedelbara, snabba och storskaliga minskningar av utsläppen av växthusgaser kommer det att vara omöjligt att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, vilket kommer att få katastrofala konsekvenser för människor och den planet som vi är beroende av, sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i ett uttalande.
 

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet