Människor samlas i centrala Barcelona för att hedra offren i gårdagens attack. Foto: TT

Barcelonas svar på terrorn: Vi är inte rädda!

Publicerad

En folkmassa i tystnad. En hel minut. Sedan kommer ropet: No temim por! (Vi är inte rädda) Till slut skanderar stora delar av folkmassan samma sak. Vi är inte rädda!

Tiotusentals personer strömmade i dag till Placa Catalunya, bara några meter från platsen där 13 människor dog och minst 130 människor skadades när en skåpbil rammade folkmassan på La Rambla på torsdagen.

Kungen och premiärministern på plats

Enligt polisen fanns nästan 100.000 personer i folkmassan under den tysta minuten. Bland dem fanns kung Felipe, premiärminister Mariano Rajoy, Carles Puigdemont, regionpresident i Katalonien och Barcelonas borgmästare Ada Colau.

Terrordådet i Barcelona

I slutet av den tysta minuten som hölls på Placa Catalunya vid lunch så hördes folkmassan skandera: Vi är inte rädda! Ropen stegrades och avslutades sedan i stora applåder.

”Det här är vårt vapen”

De som ropade hyllades senare av regionpresidenten i Katalonien, Carles Puigdemont.

– Vi är övertygade om att vinna över terrorismen med det bästa vapen som vårt samhälle har, och det är solidaritet, frihet och respekt. Som bevis på det vi hade det här spontana utropet ”vi är inte rädda”. Det har återerövrat vår gemensamma allmänna plats. Det är vårt vapen, säger Carles Puigdemont.

Även i Cambrils som också skakades av en attack under natten hölls en tyst minut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Barcelona

Mer i ämnet