Familjer evakueras till Pemba under torsdagen. Foto: Dave LePoidevin/AP/TT

Barn faller offer för jihadistvåld i Moçambique

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor är på flykt från norra Moçambique, där en obskyr jihadistgrupp nyligen genomförde sin hittills mest avancerade attack.

– Rapporterna vi får är väldigt oroväckande, säger Daphné Lucas på Internationella rödakorskommittén (ICRC).

På provinssjukhuset i Pemba väntar en skottskadad ettåring på operation. Han har blivit skjuten i benet, och kulan sitter kvar.

Pojken är ett av offren för helgens brutala jihadistattack i hamnstaden Palma, då tiotals personer mördades och tusentals invånare tvingades fly. En del har lyckats ta sig till provinshuvudstaden Pemba med båt, flyg eller till fots.

FN:s barnfond Unicef har tagit emot minst sju ensamkommande barn, några skadade, som evakuerats från området. Flera av dem har tillbringat flera dagar gömda i buskmarkerna runt Palma.

Unicef-talespersonen Marixie Mercado vittnar om ”fruktansvärda scener”.

– En skadad flicka, kanske fem år gammal, fick bäras av planet, kvidande av smärta, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Besinningslösa blodbad

Attacken i förra veckan är den senaste i en lång rad dåd som de senaste åren satt skräck i befolkningen i den gas- och mineralrika provinsen Kap Delgado (Cabo Delgado) i norra Moçambique. I november angreps flera byar i området av beväpnade grupper som dödade oskyldiga människor i besinningslösa blodbad.

Gärningsmännen tillhör en sektliknande extremistgrupp, som enligt Cristina Udelsmann Rodrigues, seniorforskare på Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, vill etablera ett helt nytt samhälle.

– Det är en religiös sekt med radikala åsikter om hur folk ska klä sig, hur de ska be, och när de ska besöka moskén. De vill inte att barn ska gå i skolan, eftersom de inte erkänner några andra skolor än koranskolor, säger hon till TT.

Radikaliserade av fattigdom

Många bedömare har jämfört med Boko Harams framväxt i Nigeria.

Trots trakasserier och övergrepp mot lokalbefolkningen har jihadisterna framgångsrikt lyckas rekrytera unga män som radikaliserats av fattigdom och frustration över det offentligas frånvaro.

Hur Moçambiques regering ska hantera situationen är oklart. Regeringsstyrkorna har inte kapaciteten att agera själv, men vill samtidigt inte ge utländska aktörer för stort spelrum, enligt Udelsmann Rodrigues.

– Så hur de ska organisera insatserna är svårt att säga, säger hon.

”Djupt oroande”

Bland dem som lyckats ta sig till Pemba sjövägen finns en tolvårig pojke, som steg i land barfota efter att ha liftat med en liten båt. Hans syster bor i provinshuvudstaden, men han känner bara till hennes förnamn.

– Att hitta henne är som att leta efter en nål i en höstack, säger Rädda barnens landchef Chance Briggs till AFP.

Daphné Lucas på Internationella rödakorskommittén (ICRC) säger till TT att vittnesmålen och rapporterna om civila som har behövt fly Palma är extremt oroväckande.

– Återigen får de betala ett högt pris i den väpnade konflikten.

Fakta: Fattigt land på Afrikas östkust

Moçambique ligger på södra Afrikas östkust. Över hälften av moçambikierna lever i fattigdom. Skillnaderna mellan stad och landsbygd är stora.

Drygt hälften av invånarna är kristna. Knappt en femtedel är muslimer. Muslimerna har av tradition levt i norra Moçambique, särskilt utmed kusten.

Cabo Delgado, eller Kap Delgado, ligger i norra Moçambique och är en av landets fattigaste provinser, men rik på gas och mineraler.

80 procent av invånarna i området är muslimer med starka band till grannlandet Tanzania. I provinsen finns ett missnöje med centralregeringen som domineras av personer från södra delen av landet. Regeringen anklagas för att åsidosätta muslimers behov.

Våldsbejakande islamister har de senaste åren angripit symboler för centralmakten, som polisstationer och militära posteringar, men också byar, där civila ”avrättats”, ibland genom halshuggning, och hus bränts ned.

Källa: Landguiden/UI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.