Civila i Sydsudan springer från en attack som dödade minst fem personer. Foto: TT

FN: Barn och funktionsnedsatta bränns levande

Uppdaterad
Publicerad

Barn och funktionsnedsatta bränns levande av Sydsudanesiska regeringsstyrkor. Dessutom får styrkorna betalt genom att få tillåtelse att våldta kvinnor. Det visar en ny rapport från FN.

Även om alla parter i konflikten har använt sig av allvarligt och systematiskt våld mot civila sedan striderna bröt ut i december 2013 var det regimen som stod för den större delen av våldet under 2015, menar FN. Detta eftersom oppositionen har försvagats.

Får våldta som lön

Särskilt det sexuella våldet sticker ut med dess extrema brutalitet, enligt rapporten. Kvinnor som har försökt göra motstånd eller ens tittat förövaren i ögonen har i en del fall behövt betala med sina liv.

FN skriver att trovärdiga källor berättar att regeringsallierade grupper har fått tillåtelse att våldta kvinnor istället för att få betalt. Även oppositionsgrupper och kriminella gäng ger sig på kvinnorna.

Sexuellt våld används som vapen

”Det här är en av de mest fasanfulla situationerna för mänskliga rättigheter i världen med tanke på den massiva användningen av våldtäkt som ett terrorverktyg och krigsvapen”, sade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad al-Hussein.

Sexuellt våld som vapen har blivit en strategi för att terrorisera och straffa civila. Över 1.300 våldtäkter rapporterades i bara en av tio delar av Sydsudan under fem månader, mellan april och september. Även barnvåldtäkter ökade rejält under 2015.

Kvävdes till döds

Senast i går släppte Amnesty International en rapport där det framgår att regeringsstyrkor i oktober i fjol ska ha placerat omkring 60 män och pojkar i en container i Leer i Sydsudan. De kvävdes till döds och deras kroppar kastades i buskar längs en väg. Många av de avlidna hittades av sina familjer. De mördade ska inte ha varit gripna för att ha begått något brott.

Fakta: Konflikten i Sydsudan

  • Förhoppningarna var stora när Sydsudan blev självständigt 2011, inte minst tack vare landets oljetillgångar. Men när president Salva Kiir sommaren 2013 avsatte hela regeringen och i december anklagade sin forne vicepresident Riek Machar för att ha planerat en kupp ledde det till att gamla spänningar mellan olika grupper snabbt utvecklades till fullt krig.
  • I fjol undertecknades ett fredsavtal, men överträdelserna av avtalet är många.
  • Över 2,2 miljoner människor är på flykt undan striderna internt eller utomlands. Antalet dödsoffer är osäkert, men enligt uppskattningar kan det handla om över 50 000 personer.
  • President Salva Kiir tillhör folkgruppen dinka, medan rebelledaren Riek Machar är nuer. Båda sidor anklagas för mycket grova övergrepp mot civilbefolkningen.
  • FN har larmat om massakrer, barnsoldater och omfattande sexuellt våld samt mord bland annat på barn.

Källor: AFP och Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.