Foto: SVT

Barnprostitutionen breder ut sig vid VM-arenorna

Uppdaterad
Publicerad

Medier i Brasilien rapporterar om att barn och unga prostituerar sig i anslutning till VM-arenorna. Hittills har byggnadsarbetare pekats ut som kunder. Oron växer nu för att VM-besökarna kommer fortsätta utnyttjandet när fotbollsfesten drar igång.

17-åriga Thalita är en av de unga som prostituerar sig i området runt arenabygget i storstaden São Paulo.  Hon började prostituera sig innan arenan började byggas och hon såg en tydlig ökning i klientelet när byggnadsarbetarna flyttade in i området Itaquera.

– Jag tror att det kommer komma ännu fler kunder under VM. Människor från andra länder kommer att anlända.  De flesta kunderna under VM kommer nog vara utlänningar, tror Thalita.

Crackmissbruk orsak till prostitutionen

Barn och äldre som prostituerar sig runt arenabygget i São Paulo har alla en sak gemensamt: de röker crack, rökkokain. En liten plastbehållare med drogen kostar 15 eller 30 kronor, beroende på kvalitén. Eftersom Thalita är ung och söt kan hon få 150 kronor för ett samlag. Däremot de äldre, utslitna crackmissbrukarna har 30 kronor som standardpris.

Thalita bor i ett felkonstruerat höghus som aldrig byggdes klart. Nu är det ockuperat av missbrukare.

Området där VM-arenan Itaquerão byggs pekas ut som rökkokainets vagga i Brasilien. Det första beslaget av drogen gjordes 1990. Sedan spreds den vidare och nådde så småningom Estação da Luz i centrala São Paulo, som med åren blev känt som landets första ”crackland”.  Med sina 2.000 brukare är det fortfarande landets största, men numera finns liknande ingenmansland i praktiskt taget alla brasilianska städer.

Studier vid det erkända statliga Universidade Federal de São Paulo bedömer att det finns strax över en miljon crackanvändare i landet. Det gör Brasilien till den största crackkonsumenten i världen.

Drogen är billig och abstinensen svår

Även andra VM-värdstäder från Porto Alegre i söder till Fortaleza i norr pekas crack ut som en av bovarna bakom den ökade barnprostitutionen. Eloisa Arruda Souza tog över posten som statssekreterare vid försvarsdepartementet i São Paulo 2011 och förklarade krig mot crackmissbruket.

– Vi har lyckats rädda många människor från misären på gatorna. De som sökt upp staten,  efter att programmet infördes, och många mödrar som inte gett upp och fått med sig sitt missbrukande barn. Idag är en del redan på väg ut i arbetsmarknaden, förklarar Sousa Arruda, som i nuläget har ett dussin praktikanter från programmet på departementet.

Det är en svår kamp att bekämpa crackmissbruket eftersom drogen är billig, och abstinensen svår. Även om man i São Paulo nu har det här programmet, syns många utslagna människor i det stora området som omger VM-arenan i centrum. Statssekreteraren menar att en viktig del, för att motverka det sexuella utnyttjandet av barn,  är att utrota crackmissbruket.

Barnsex kan ge upp till 15 års fängelse

Enligt UNICEF prostituerar sig 250.000 barn i Brasilien varje år. Andra källor hävdar att det rör sig om uppemot 2 miljoner. Informationskampanjer mot barnprostitution finns nu i alla tolv städer där fotbolls-VM kommer spelas. Att köpa sex av en minderårig kan ge upp till 15 års fängelse i Brasilien.

– Vi gör en förebyggande kampanj där vi varnar turister för att utnyttjande av barn och ungdomar är olagligt här i Brasilien. Den civila polisen och militärpolisen kommer inte bara att ha ögonen på människors säkerhet, utan även på sexualbrott, säger Arruda Souza.

Thalita har varit på avvänjning i flera omgångar. Det har alltid slutat med att hon rymt eller helt enkelt fortsatt missbruket när hon väl kommit ut på gatan igen.

Prostituerar sig de andra minderåriga som du känner också på grund av drogerna?

– Ja, alla jag känner är i den här situationen på grund av drogerna. Ingen lever det här livet på grund av att de har lust eller har valt det här yrket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer