Syriens president Bashar al-Assad. Foto: Vahid Salemi/TT

Bashar al-Assad klamrar sig fast vid makten

Publicerad
Analys ·

Bashar al-Assad är presidenten som avrättar, torterar, bombar, och svälter sin befolkning till underkastelse. Efter sex års krig sitter han säkrare vid makten än någonsin.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

För bara drygt ett år sedan var Assad och hans styrkor undanträngda av rebellerna till Damaskus och en smal remsa vid kusten. Men sedan  Ryssland gett sig in i striden på regimens sida 2015 har krigslyckan vänt.

De ryska stridsflygplanen och de iranska marktrupperna har trängt tillbaka rebellstyrkorna. Och det avgörande slaget mot Assads motståndare kom med utplåningen av Aleppo, Syriens största stad.

Syrienkriget

Syriskt och ryskt flyg bombade vad de menade var rebellfästen. Bostadsområden förvandlades till grushögar, skolor och sjukhus totalförstördes, trots omvärldens protester. 

Tvångsförvisade

De sista rebellområdena förstördes och människor evakuerades eller snarare tvångsförvisades ut ur staden. Rebellstyrkor och deras familjer förflyttades till Idlib, där tusentals andra Assad-motståndare samlats ihop. Vad som hände i Aleppo med flygbombning av civila, skolor och sukhus är brott mot mänskligheten, enligt flera instanser som FN och Amnesty.

Det har kommit rapporter om hur belägrade områden, inte bara i Aleppo, svultits till underkastelse. Också det är en krigsförbrytelse. Dessutom har det förekommit attacker med kemiska medel mot civila, något som drabbat bland annat barn.

LÄS MER: Han riskerade livet – smugglade ut fångars namn från Assads fängelse

Närmare en halv miljon människor har dödats under sex år av krig. 10 000 tals är försvunna. Andra sitter i regimens fängelser utan att deras familjer vet var de finns eller hur de mår. Enligt en Amnesty-rapport  har närmare 13.000 avrättats genom hängning i ett enda fängelse,  Saydnaya. De intagna har rutinmässigt utsatts för tortyr, svält och umbäranden. Enbart förhållandena i cellerna betecknas som tortyr. Amnesty har dokumenterat 35 olika tortyrmetoder som används i fängelset.

Summariska rättegångar

De som avrättats är oppositionella som får en summarisk rättegång på några minuter, en dödsdom och avrättning genom hängning kort därefter. Dödsdomarna har fått klartecken från höga regeringstjänstemän. Avrättningarna skedde två gånger i veckan, uppemot 200 människor kunde hängas vid varje tillfälle.

I Saydnaya sitter närmare 20.000 fångar. Ingen vet hur många som sitter i andra fängelser eller hur många som dödats. Deras familjer vet inget om deras öden, inte var de har begravts.

Trots de här rapporterna om tortyr, övergrepp och krigsbrott i stor skala sitter president Assad säker i sitt palats. Han låter andra föra kriget åt honom. Ryska och iranska styrkor och Hezbollah-milis strider på syrisk mark mot rebellerna.

En ny bit i pusslet

Tack vare det militära stödet för Assad har man nu börjat se på honom med nya ögon. Omvärlden som tidigare krävt att han måste bort har börjat svänga. Det beror på det kaos som råder med en splittrad opposition och militanta islamistiska grupper som växer sig allt starkare. Det gör att allt fler internationella aktörer kan tänka sig en fortsättning på Assads styre.

Den syriska oppositionen och regimens representanter försöker nu i Geneve arbeta för en övergångsregering, en ny författning och fria val i Syrien.

Till skillnad från tidigare förhandlingsomgångar finns Bashar al-Assad nu med i pusslet. Mannen som är högst ansvarig för statens våld mot de egna medborgarna kan fortfarande spela en roll i framtidens Syrien.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet