Starta klippet för att höra SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson besvara de tre viktigaste frågorna om valet i Belarus. Foto: Vlada Cakic, SVT / SERGEI GAPON, TT

Analys: Nu biter inte batongerna längre

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trots gripande och våld vägrar demonstranterna ge upp tanken på en gnutta friare val i Belarus.

Elin Jönsson

Utrikesreporter

Något fritt demokratiskt val hade ingen väntat sig, eller ens vågat drömma om i Belarus (tidigare kallat Vitryssland). Men när valkampanjen drog igång under senvåren så fanns plötsligt en doft av valfrihet i luften. Tre nya presidentkandidater hade dykt upp, kandidater som tycktes vara på riktigt, inte de marionetter som presidenten själv brukar tillsätta för att ge åtminstone lite sken av pluralism. Den belarusiska befolkningens gensvar kom direkt. På gatorna runt om i landet började människor samla ihop de ett hundra tusen namnunderskrifter som krävs för att en kandidat ska få registrera sig.

Trötta på den evige diktatorn

Alexander Lukasjenko har suttit på presidenttronen i 26 år. Protester har förekommit under åren men när oppositionspolitiker, aktivister och journalister har fängslats eller försvunnit har passivitet och uppgivenhet tagit över. Men så gled ett litet fönster upp på glänt och då var medborgarna genast beredda. Utan vare sig plakat eller slagord står de i små klungor på gatorna för att visa att de är trötta på ofriheten, på låtsasvalen, på repressionen och den evige diktatorn.

Ett sådant envist och ivrigt politiskt engagemang har det belarusiska folket inte uppvisat sedan 90-talet.

Sju kandidater utmanar presidenten

I fredags var det sista dagen för insamlandet av namnunderskrifter. Sju kandidater har lämnat in fler än ett hundra tusen namn – men två av dessa har redan fängslats. Den populäre bloggaren Syarhei Tsikhanouski greps i slutet av maj. Hans fru Svetlana tog över kandidaturen men tvingades bort från gatorna efter allvarliga hot mot hennes säkerhet. Affärsmannen och före detta bankchefen Viktar Babaryko, den kandidat som framstått som en verklig utmanare till Lukasjenko greps i torsdags, tillsammans med sin 30-årige son som varit hans kampanjchef. Då hade redan flera vänner och gamla kollegor till Babaryko gripits och åtalats.

President Lukasjenko brukar ta till hårdhandskarna först när valet är över, men den här gången tycks han mer stressad. Opinionssiffrorna har sjunkit i botten efter pinsamma förnekanden av coronapandemin och försämrad ekonomi. Kackerlackan är hans öknamn och medan han hånas i elaka memes på nätet viftar människor på gatorna med tofflor för att visa hur en kackerlacka ska hanteras.

Svarar med gripanden

Presidenten svarar med att gripa demonstranter, valarbetare och journalister. De flesta släpps direkt, andra döms till 15–25 dagar i häktet, där coronaviruset nu sprids snabbt i de trånga cellerna. Flera som släppts vittnar om misshandel och tortyr i förvaren. Ändå fortsätter protesterna. Det är och en och halv månad kvar till valet när båda sidor nu trappar upp ytterligare. Ingen tror att Lukasjenko frivilligt lämnar ifrån sig makten och med krypande obehag frågar sig allt fler på vilket sätt han planerar att få tillbaka locket på grytan så att den där lilla frestande doften av frihet inte längre sipprar ut.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.