Foto: SVT

Bättre hälsa i Bangladesh när fler tvättar händerna

Publicerad

Trots att Bangladesh är ett av världens fattigaste och mest överbefolkade länder, har man de senaste åren lyckats med att höja hälsotillståndet i landet på ett närmast exeptionellt sätt. Och det tack vare hundratusentals snabbutbildade hälsoarbetare.

Niva Banerjee är del av vad man faktiskt skulle kunna kalla en revolution. Hon är en av de över hundratusen kvinnor som den bangladeshiska biståndsorganisationen Brac har utbildat i hälso- och sjukvård.

– Tidigare hade människor i Bangladesh så många sjukdomar, men nu när vi har ett program där man lär sig att man ska tvätta händerna har mycket blivit bättre. Genom den kunskapen har vi inte längre problem med till exempel spolmask, berättar Niva Banerjee.

Även om kvinnorna bara fått en snabbutbildning och den medicinska hjälpen är på en låg nivå så har det gett goda reslutat för det allmänna hälsoläget i Bangladesh; barnadödligheten har minskat och fler lever allt längre.

Se reportaget ovan, Lena Scherman, reporter, och Iman Tabaz, fotograf. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer