Syriska flyktingbarn syr kläder i turkiska fabriker åt europeiska kedjor, enligt BBC. Foto: TT

BBC: Syriska flyktingbarn syr kläder i turkiska fabriker

Uppdaterad
Publicerad

Syriska flyktingbarn i Turkiet tillverkar kläder åt brittiska kedjor, enligt en dokumentär i BBC. Andra europeiska tillverkare anklagas för att utnyttja syriska flyktingar som svart arbetskraft för undermåliga löner, bland annat med att sy jeans åt de spanska kedjorna Zara och Mango.

Enligt BBC-dokumentären, som sänds i kväll, var den yngsta arbetaren en 15-årig pojke som arbetade över tolv timmar per dag med att tillverka kläder åt brittiska Marks and Spencer. De syriska flyktingarna tjänade motsvarande dryga 10 kronor i timmen vilket är mycket under den turkiska minimilönen, och anställdes via en mellanhand som betalade lönen i kontanter på gatan, uppger kanalen.

Flera av dem ska ha arbetat med att spraya hälsovådliga blekande kemikalier över jeansen, utan att bära skyddsutrustning.

– Om något händer en syrier, slänger de bort honom som en trasa, berättar en av dem för BBC:s reporter.

Barnarbetare på bakgata

Filmteamet hittade flera syriska barnarbetare i ett skrädderi på en bakgata, skriver The Independent. Bland produkterna fann man ett varuprov för brittiska Asos som säljer mode över nätet i flera länder i Europa.

Asos säger till BBC att man aldrig godkänt tillverkning i lokalen. Företaget uppger sig vid en egen kontroll ha upptäckt elva vuxna syriska flyktingar och tre barn under 16 år som arbetade med tillverkningen. Dessa har nu fått hjälp med skolgång och avtalsenliga löner, enligt företaget.

Marks and Spencer säger sig vid tidigare kontroller inte upptäckt några oegentligheter, men att man tar de nya uppgifterna på ”största allvar”.

Mango- och Zarajeans

BBC:s dokumentärprogram Panorama har även hittat vuxna syrier som arbetat tolv-timmars dagar med att sy jeans åt Mango och Zara, märken som även har butiker i Sverige.  I en fabrik i Istanbul arbetade syriska flyktingar tillsammans med turkiska barn så unga som tio år.

Enligt Mango handlar det om en underleverantör som man inte känt till. Koncernen Inditex, som ligger bakom Zara, uppger att man funnit oegentligheter vid en kontroll i juni och krävt att fabrikören genomför förbättringar senast till december i år.

”Allvarligt problem”

– Det här är ett allvarligt problem. Det som är svårt är att många gånger jobbar syriska flyktingar hos underleverantörer. Det är viktigt att klädföretagen tittar på alla led i leverantörskedjan och ser var riskerna är störst att syriska flyktingar ska utnyttjas, och samarbetar med lokala organisationer, säger Maria Sjödin, kommunikationsansvarig på organisationen Fair Action som sätter press på företag att bättra arbetsmiljön och lönerna.

En studie som gjorts av Business and Human Rights Resource Center nyligen om syriska flyktingar och flyktingbarn i  klädtillverkningen i Turkiet, visar att företag kommit olika långt i sitt arbete. En av dem som låg sämre till var Mark and Spencer, enligt Maria Sjödin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.