Bebis räddad ur rasade huset i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Efter 35 timmar i iskyla har en tio månaders bebis räddats ur det raserade huset i ryska Magnitogorsk.

Räddningsarbetarna hörde något som gnydde. De började gräva i rasmassorna och hittade den lilla pojken vid liv. Han fördes meddetsamma till sjukhus.

”Räddningspersonal hörde gråt. Barnet kunde räddas eftersom det låg i en vagga och var varmt inlindad”, skriver guvernör Boris Dubrovskij i ett uttalande.

Pojken är vid medvetande och vårdas nu på sjukhus för köld- och huvudskador, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax och hänvisar till sjukvården i staden. Barnets mamma ska också vara vid liv och har kunnat träffa och identifiera pojken på sjukhuset.

Räddningsarbetet stannar upp

Ungefär samtidigt som spädbarnet räddades tvingades arbetet på olycksplatsen att stanna upp på grund av rasrisken för resten av lägenhetskomplexet.

Beskedet kom från civilförsvarsminister Yevgenyj Zinitjev på tisdagsmorgonen.

– Det är omöjligt att fortsätta arbeta under sådana förhållanden, säger Zinitjev.

Nu ska väggarna som fortfarande står upp stabiliseras, vilket kan ta upp emot ett dygn.

Det var vid sextiden på måndagsmorgonen som en misstänkt gasexplosion fick en stor del av byggnaden att rasa. På tisdagen bekräftades att en åttonde död kropp hittats, men runt 35 personer saknas fortfarande.

Räddningsarbetare har arbetat i drygt 27 minusgrader hela natten för att finkamma rasmassorna efter de människor som fortfarande saknas.

Se hur pojken räddas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.