USA:s justitieminister Eric Holder Foto: Scanpix

Begärde ut journalisters telefonlistor

Uppdaterad
Publicerad

USA:s justitiedepartement begärde ut telefonlistor som tillhör nyhetsbyrån AP.

Nyhetsbyrån AP sade på måndagen att USA:s justitiedepartement i hemlighet begärt och fått ut telefonlistor från mer än 20 nummer som används av olika AP-kontor och reportrar.

Listorna omfattade två månaders telefontrafik i början av 2012. Bland de aktuella telefonnumren fanns såväl nummer till AP-kontor som mobiltelefoner och anställdas hemnummer.

AP:s chef Gary Pruitt har i ett brev till justitieminister Eric Holder protesterat mot ”detta omfattande och aldrig tidigare skådade” intrång i byråns nyhetsarbete.

– Vi betraktar den här handlingen av Justitiedepartementet som en allvarlig inblandning i AP:s författningsenliga rätt att inhämta och rapportera nyheter, skriver nyhetsbyrån i sitt brev.

Enligt AP är bakgrunden troligen jakten på läckor sedan AP skrivit om en avvärjd terrorattack i Jemen i maj 2012. Man överväger nu rättsliga åtgärder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.