En man får vaccin mot Ebola från en sjuksköterska utanför ett hälsocenter i kongolesiska Goma. Foto: Pamela Tulizo/AFP/TT

Första bekräftade eboladödsfallet i kongolesisk miljonstad

Uppdaterad
Publicerad

En pastor i miljonstaden Goma i östra Kongo-Kinshasa har dött efter att han smittats av ebola. Det är första gången det dödliga viruset når en storstad i landet, vilket får hälsoarbetare att oroa sig för den vidare spridningen. Ebola har redan dödat drygt 1600 människor i landet i det näst största utbrottet av sjukdomen någonsin.

Över 2500 människor har smittats av ebola i Kongo-Kinshasa och 1668 har dött, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

Att ett bekräftat fall av viruset nu nått Goma kan enligt organisationen ha stor påverkan på den fortsatta spridningen. I den tätbebyggda staden bor fler än en miljon människor, och dess läge i Norra Kivu-provinsen nära gränsen till Rwanda gör den till en viktig knutpunkt för resor in och ut ur landet.

Hade besökt drabbat område

Mannen som under tisdagen uppgavs ha dött till följd av virussjukdomen var pastor och hade besökt Butembo, vilket är ett av områdena som är värst drabbat av sjukdomen, skriver The Guardian.

Enligt WHO har 3000 hälsoarbetare i landet vaccinerats mot viruset och fortfarande uppdagas omkring 12 nya fall av sjukdomen varje dag.

Nästan 200 attacker mot sjukvården

Samtidigt pågår väpnade konflikter i det område där ebolan brutit, vilket stör vårdinsatserna.

Sedan i januari har 198 attacker riktats mot sjukvården i landet. Sju personer har dött och 58 vårdarbetare och patienter har skadats. I helgen mördades två personer som arbetade med en kampanj för att förebygga spridningen av sjukdomen. På grund av oroligheterna har hjälparbetare i vissa fall fått militärt skydd för att ta sig in i områdena, vilket spätt på förvirringen hos delar av befolkningen med en politisk misstro.

WHO: ”Kan och kommer få slut på utbrottet”

Att viruset nu nått Goma riskerar att accelerera utbrottets omfattning, men WHO är fortfarande optimistiska till att epidemin går att stävja.

”Tillsammans med regeringen kan och kommer vi att få slut på det här utbrottet. Vi har bättre folkhälsoverktyg än någonsin för att tackla ebola, inklusive ett effektivt vaccin”, säger Tedros Adhanom, generaldirektör på WHO, i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Men vi måste se ett slut på attackerna och andra störningar i insatsen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.