Belarus kastar ut USA-diplomater

Publicerad

Belarus kräver att USA skär ner på sin diplomatiska och administrativa personal i landet, som vedergällning för att USA återinfört sanktioner mot nio statsägda belarusiska företag och ett antal nyckelpersoner inom president Aleksandr Lukasjenkos regim.

”De här handlingarna är olagliga, går emot internationell rätt och syftar till att pressa en suverän stat”, säger Anatolij Glaz, talesperson för det belarusiska utrikesdepartementet, om USA:s sanktioner i ett uttalande.

Förutom att kasta ut amerikansk personal kommer Belarus även att bli striktare i sin visumprocess, säger Glaz. USA:s byrå för internationell utveckling (Usaid) har också fått sitt tillstånd att verka i landet indraget.

Hur många ur den amerikanska personalen i Belarus som berörs är oklart.

– Ambassadör (Julie) Fisher kommer att fortsätta att stödja den demokratiska rörelsen hos det belarusiska folket. Och hon kommer att fortsätta att ha kontakt med dem utanför Belarus, säger USA:s utrikesdepartements talesperson Ned Price på en pressträff efter beskedet.

USA meddelande i förra veckan att landet skärper sina sanktioner mot Belarus efter gripandet av den belarusiske regimkritiske journalisten Roman Protasevitj och hans ryska flickvän, juridikstudenten Sofia Sapega, på ett nedtvingat Ryanairplan den 23 maj.

– Tyvärr har Belarus tagit relationen till den här punkten, genom obevekligt och ökat förtryck av sina egna medborgare, säger Ned Price.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.