Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Belarusiska oppositionsledaren: ”Ukrainas och Belarus öden är sammanflätade”

Belarus oppositionsledare på Sverigebesök: ”Ukrainas och Belarus öden sammanflätade”

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet i Belarus 2020 behöll Aleksandr Lukasjenko makten, genom vad som anses vara valfusk. Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja tvingades fly landet. Men kampen för demokrati är inte över.

– Ukrainas och Belarus öden är sammanflätade. Utan ett fritt Belarus kommer det vara ett konstant hot mot våra grannländer, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja blev känd över hela världen när hon kandiderade till president för Belarus år 2020. Hon ställde upp i valet efter att hennes man Sergej Tichanovskij gripits av polis.

Tichanovskaja, som inom oppositionen har pekats ut som den riktiga valvinnaren, tvingades lämna landet. Nu är hon på Sverigebesök och träffade under gårdagen statsminister Ulf Kristersson (M). I en intervju med SVT berättar oppositionsledaren att hon uppskattar stödet från den svenska regeringen.

– Vi vill att Belarus ska vara på dagordningen när Sverige över ordförandeskapet i EU, säger hon.

Kvinnornas roll i demonstrationerna mot Lukasjenko har varit viktig men situationen för regimkritiker i Belarus är svår. Häromveckan kom rapporter om att den belarusiska oppositionspolitikern Maria Kalesnikava uppges ligga på intensivvårdsavdelning.

– Allt som pågår runt de politiska fångarna i Belarus är oroande. De behandlas värre än kriminella och de har inga rättigheter, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.