Belgien: Ja till dödshjälp för barn

Uppdaterad
Publicerad
Underhuset i Belgiens parlament röstade i kväll ja till att svårt sjuka barn ska kunna få dödshjälp i livets slutskede.

Lagen går längre än en nederländsk motsvarighet, som sätter en nedre åldersgräns på tolv år. Det uppges göra Belgien till det enda land i världen där aktiv dödshjälp till barn är tillåten oavsett barnets ålder.

I Belgien är dödshjälp för vuxna tillåten sedan 2002.

Överhuset, senaten, antog lagen före jul. I underhuset röstade 86 ledamöter för och 44 emot medan 12 avstod.

Underhuset i Belgiens parlament röstade på torsdagskvällen ja till förslaget. 86 ledamöter röstade för och 44 emot medan 12 avstod.

Kristdemokraterna röstade – trots att de ingår i landets koalitionsregering – emot att utvidga lagen till att också omfatta barn. När lagen antogs ropade en man ”Mördare!” från medborgarläktaren i parlamentet. Carina Van Cauter, flamländsk liberaldemokrat, försvarar beslutet. Det finns enligt henne ett regelverk i lagen som ska hindra att den missbrukas.

Företrädare för de stora religionerna har inför omröstningen kritiserat lagförslaget. Kristna, muslimska och judiska ledare samlades också bakom en gemensam deklaration mot det.

Lagen ska också undertecknas av kungen, men det är en formsak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer