Förödelsen är enorm i de delar av östra Belgien som drabbades av förra veckans stora översvämningar. Foto: Valentin Bianchi/AP/TT

Belgien sörjer sina döda

Uppdaterad
Publicerad

Med en nationell sorgedag och en tyst minut hedrar Belgien de 31 döda i förra veckans förödande översvämningar.

Och fortfarande saknas 70 personer i området.

Bråte överallt. Grävskopor som röjer. Lådor med skräp och lådor med sådant som klarat sig.

Tv och tidningar i Belgien har de senaste dagarna varit fulla av bilder och vittnesmål från konsekvenserna av förra veckans ösregn i landets östra delar.

I Angleur, strax sydost om Liège, har regissören och dokumentärfilmaren Thierry Michel förlorat hundratals timmar av unikt filmmaterial om Kongo.

– När jag åkte borde jag ha försökt få med mig några rullar, förebrår han sig själv i tidningen Le Soir.

Det kunde dock blivit ännu värre. Hustrun Christine lyckades precis undkomma det stigande vattnet och ta sig i säkerhet.

– Annars hade jag varit en av de saknade som polisen fortfarande letar efter, berättar hon för tidningen.

Ett gigantiskt uppstädningsarbete

Hittills har 31 personer bekräftats döda i Belgien, där 70 fortfarande saknas. I dalgångarna längs floden Meuse och biflöden som Ourthe, Vesdre och Amblève pågår ett gigantiskt uppstädningsarbete.

Under tisdagen hedrades offren med en nationell sorgedag. Klockan tolv lät landets alla räddningstjänster sina sirener ljuda, följt av en tyst minut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.