Foto: TT

Belgisk polis jagar den fjärde bombmannen

Fler än 300 skadades och minst 31 dödades i de brutala bombdåd som fyra terrorister utförde i Bryssel på tisdagen. Tre av bombmännen har identifierats och konstaterats ha dött i självmordsdåden. Den fjärde, ännu oidentifierade, bombmannen är fortfarande på fri fot och jagas av polis.

7.58 på morgonen detonerade Najim Laachraoui och Ibrahim El Bakraoui bomber på sina kroppar som lämnade avgångshallen på Bryssels största flygplats Zaventem och tog minst 11 människors liv. Lite mer än en timme senare sprängde Khalid El Bakraoui en bomb i en tunnelbanevagn vid stationen Maelbeek. Där dog minst 20 människor.

Runt 300 skadades i dådet, och tre av dem är svenskar. Ytterligare tre svenskar befann sig nära dåden och har inte kunnat lokaliseras efteråt.

Polisjakt efter oidentifierad bombman

En fjärde bombman, ännu oidentifierad av polisen, befann sig också på flygplatsen Zaventem. Denna man bar en ännu kraftfullare bomb, som han dock inte lyckades detonera. Han lämnade den på platsen och flydde därifrån.

Nu pågår en jakt efter denna fjärde terrorist. Mannen syns på övervakningsbilder tillsammans med El Bakraoui och Laachraoui, där han bär en svart fiskarhatt, en ljusjacka och en ljusblå skjorta. Men det finns fortfarande väldigt lite uppgifter om vem denna fjärde bombman är, annat än att han tros ingå i samma nätverk som flera kända terrorister.

DNA-spår visar: Byggde Paris-bomber

Polisen spårar nu det terrornätverk som bombmännen tros ha ingått i – samma nätverk som ska ha varit inblandade i terrordåden i Paris den 13 november. Bilden av en större terrorcell börjar klarna, där flera internationellt efterlysta terrorister tros ingå.

Den nu döda Najim Laachraoui ska förra året ha befunnit sig i Ungern tillsammans med Paristerroristen Salah Abdeslam, som greps av belgisk polis för en vecka sedan. Laachraoui ska också ha identifierats som bombmakare vid Parisdåden, något polisen kunnat styrka med DNA-spår på bombvästarna.

I terrorcellen tros flera andra personer ingå, däribland Muhamed Belkaid, en algerier som bodde i Belgien, men som tidigare bott i Sverige. Belkaid sköts till döds vid gripandet av Abdeslam den 18 mars. Samtidigt greps ytterligare en terrormisstänkt, som belgiska myndigheter inte offentliggjort identiteten på.

Flera terrorister på fri fot

Mohamed Abrini tros också ingå i nätverket. Han är internationellt efterlyst efter Parisdåden, då han körde en av bilarna som användes vid attackerna.

Abrini var enligt tidningen The Telegraph barndomsvän med Abdeslam, de växte upp utanför Bryssel tillsammans.  Mohamed Abrinis bror dog i Syrien 2014, där han stred för Islamiska staten tillsammans med Abdelhamid Abaaoud. Abaaoud har beskrivits som hjärnan bakom Parisdåden, även han belgisk medborgare. Abaaoud dödades i en polisräd i Saint-Denis utanför Paris.

Enligt AP befinner sig flera som kan kopplas till dåden i Bryssel på fri fot, och hotnivån är på högsta nivån fortfarande medan den intensiva polisjakten pågår.

Polisen har genomfört räder på flera platser i stadsdelen Schaerbeek, och bland annat hittat sprängmedel, spikar och en dator med ett brev skrivet av Ibrahim El Bakraoui. I brevet beskriver han hur de har ont om tid och att han är rädd för att hamna i fängelse. I samband med en av räderna greps en person som just nu förhörs av polis och åklagare.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet