Jean-Pierre Bemba, Kongo-Kinshasas tidigare vicepresident, i Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) i Haag i Nederländerna. Foto: TT

Bemba skyldig till krigsbrott

Publicerad

Jean-Pierre Bemba, Kongo-Kinshasas tidigare vicepresident, är skyldig till krigsbrott i Centralafrikanska republiken (CAR) 2002-2003, enligt en dom i Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) i Haag i Nederländerna.

Domstolen anser att Bemba, vars milissoldater var i CAR för att stötta landets dåvarande president Ange-Felix Patasse, hade ansvar både formellt och i praktiken för sina underlydande. De utförde mängder av mord och plundringar och det sexuella våldet, även mot små barn, var massivt.

Bemba greps i Bryssel 2008 och fördes till ICC. Han tog emot domstolens utlåtande klädd i kostym och slips och skakade då och då på huvudet medan domaren Sylvia Steiner läste upp den långa listan av brott.

Straffet ska offentliggöras senare, men Bemba förväntas överklaga domen vilket kan förlänga rättsprocessen med ytterligare flera år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer