Island: Benediktsson ska bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Islands president ger den liberalkonservativa partiledaren Bjarni Benediktsson i uppdrag att bilda regering efter helgens val.

-Jag har beslutat att ge Självständighetspartiets ordförande makten att bilda en regering som har majoritet i Alltinget, säger president Gudni Johannesson till reportrar, syftande på Benediktsson.

Johannesson tillade att Bjarni Benediktsson ännu inte formellt valts till statsminister. Den sittande statsministern Sigurdur Ingi Johannsson från det liberala Framstegspartiet har tidigare meddelat att han lämnar sin post.

Inget parti är stort nog för att kunna bilda regering på egen hand, och därmed är det upplagt för tuffa regeringsförhandlingar i Reykjavik.

I våras avslöjades att den dåvarande statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson haft hemliga konton i skatteparadis. Gunnlaugsson avgick och regeringen överlevde, men utlyste nyval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.