Foto: Scanpix

Bensinen ransoneras i New York

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av stormen Sandy börjar bensinen i New York ta slut. Från och med fredag ska den därför ransoneras.

Den nya storm som drog in över nordöstra USA förde med sig både snö och regn. ”Gud hatar oss!”, konstaterade New York Post i en förstasidesrubrik, sedan den redan hårt prövade staden hade fått närmare en decimeter snö.

Enligt New Yorks borgmästare Michael Bloomberg är bara en fjärdedel av stadens bensinstationer öppna och han inför därför ransonering.

Orkanen Sandy

Räddningsfordon undantas

Från och med fredag får bilar som har registreringsplåtar med udda nummer bara tanka på udda datum och bilar med jämna nummer tanka på jämna datum. Räddningsfordon, bussar, taxibilar och vissa andra fordon undantas från ransoneringen.

Motsvarande system infördes i New Jersey förra veckan.

Skadorna i nordöstra USA efter Sandy kan vara ännu större än vad som tidigare trotts. New Yorks delstatsguvernör Andrew Cuomo uppskattar att stormen ledde till skador för 33 miljarder dollar (220 miljarder kronor) i delstaten och 50 miljarder dollar (över 330 miljarder kronor) totalt.

Dessutom kan Sandy ha skickat så många som en kvarts miljon nya och begagnade bilar till skroten, en förlust som eventuellt kan leda till en topp i nybilsförsäljningen, tror biltillverkare och försäljare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Sandy

Mer i ämnet