Tankning i Teheran Foto: TT

Bensinpris chockhöjs i Iran – men är lägst ändå

Publicerad

Bensin och diesel blir rejält dyrare i Iran när de statliga sanktionerna sänks.

Subventionerna för fossila bränslen sänks kraftigt från och med tisdagen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna enligt AP.

Priserna förblir i och för sig bland världens lägsta, men en liter bensin blir nästan 50 procent dyrare. Fram till nu har den kostat 7.000 rial, det nya priset blir 10.000 rial (2:90 kronor).

Det kan jämföras med USA, som har väldigt låga bränslepriser med västerländska mått mätt. Där är snittpriset nu 2:66 dollar per gallon, motsvarande knappt 6 kronor litern.

Dieselpriset höjs också i Iran, till beskedliga 3.000 rial (90 öre) litern.

Regimen i Teheran vågar inte fasa ut subventionerna, som kostar mångmiljardbelopp, för fort. Höjda priser 2007 ledde till oroligheter, men en prisuppgång förra året togs emot med mer lugn.

Billigast bensin i världen har fortfarande Venezuela, även om regeringen också där säger att priserna ska höjas. En liter bensin i Venezuela kostar ungefär 15 öre.

Ett annat oljeland, Norge, har världens högsta bensinpriser, enligt jämförelsesajten Global petrol prices. Näst dyrast är Nederländerna, ett tecken i tiden på att båda dessa europeiska länder är världsledande i försöken att ställa om till mer miljövänliga bränslen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer