• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Berlusconi kan tvingas lämna politiken. Foto: Scanpix

Berlusconis framtid ska avgöras

Uppdaterad
Publicerad

Han är dömd till fyra års fängelse för skattebrott. På måndagen började debatten i senaten som kan innebära slutet på Silvio Berlusconis politiska karriär.

Frågan tas upp i utskottet för juridisk immunitet. På pappret är en majoritet av ledamöterna för att Berlusconi ska lämna politiken.

Men hans eget parti Frihetsfolket gör allt för att förhala omröstningen och kräver uppskov, bland annat därför att Silvio Berlusconis advokater har överklagat fallet till Europadomstolen i Strasbourg.

– Vi hoppas att utskottet inte ska vara en giljotin, säger Frihetsfolkets partisekreterare Angelino Alfano.

Två års fängelse är gränsen

En lag från 2012 stadgar att en person som döms till två års fängelse eller mer, inte får ställa upp i ett val. Om han eller hon redan är vald, måste de lämna parlamentet. Även Frihetsfolket röstade för lagen, som stoppade flera kandidaturer inför parlamentsvalet i februari.

Men nu är det högerns ledares politiska öde som står på spel. Under de senaste veckorna har Berlusconi och hökarna i Frihetsfolket ständigt hotat med att sänka den nationella samlingsregering som partiet ingår i, om omröstningen blir negativ för Berlusconi.

Ska vara lika för alla

Men det vänsterorienterade Demokratiska partiet som också är med i regeringen, verkar inte vilja rädda Berlusconi trots risken för politisk kris. För de flesta handlar det om principen att lagen ska vara lika för alla.

– Under de senaste 20 åren har Berlusconi tvingat parlamentet att ta lagar som har förhindrat att hans rättegångar nått fram till dom, säger till exempel demokraternas senator Nicola Latorre. 

Nu handlar det framförallt om tid. Senast den 7-14 oktober ska frågan upp till omröstning i senatens plenumsal.

Problemen hopar sig

Hur det än går, slutar Silvio Berlusconis problem inte här. Den 15 oktober måste han börja avtjäna sitt straff, antingen i hemarrest eller i samhällstjänst. Den 19 oktober kommer hovrättens beslut om politikerförbud för skattebrott.

Dessutom är den så kallade Ruby-rättegången på väg till hovrätten. I tingsrätten dömdes Berlusconi mot sitt nekande till sju års fängelse och politikerförbud på livstid för utnyttjande av minderårig prostituerad och ministerstyre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer