Foto: TT

Pansarvagnar med rysk flagg i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Stridsflygplan cirkulerar i luften över östra Ukraina, fler myndighetsbyggnader har ockuperats av pro-ryska separatister och tidigare i dag rullade bepansrade fordon in i ukrainska städer. I morgon ska ett fyrpartsmöte hållas i Genève, om krisen som blir allt värre.

Tidigt på onsdagen rullade bepansrade fordon med pro-ryska beväpnade styrkor in i städerna Slovjansk och Kramatorsk i östra Ukraina. På fordonen vajade ryska flaggor.

Ukrainas försvarsdepartement uppger att det är pro-ryska styrkor som tagit över sex stycken ukrainska truppfordon. En soldat ombord på en av pansarvagnarna säger däremot att männen är ukrainska fallskärmssoldater som valt att byta sida.

Krisen i Ukraina – Teckenspråk

SVT:s Elin Jönsson har varit på plats i Slovjansk, staden där de sex pansarvagnarna nu befinner sig. Enligt Elin Jönsson skvallrar flera tecken, bland annat soldaternas ryska uniformer och de tunga vapnen, om deras ursprung.

– Många hade exakt likadana skor, vilket tyder på att det inte bara är självförsvarstrupper av män som samlat ihop sig och själva hittat uniformer. Det var skor som den ryska armén använder.

”De firade med soldaterna”

Det är mycket tydligt, säger Elin Jönsson, att det inte finns något motstånd från ukrainska militärens sida – ingen stor ”antiterror-operation”. Själva säger armén att de inte fått order att skjuta eller göra motstånd, och att man därför drar sig tillbaka.

Det är inte alla som stöttar de pro-ryska separatisterna, men man håller tyst av rädsla för de beväpnade männen, berättar SVT:s korrespondent. Och faktum är att många i Slovjansk välkomnar ryska trupper.

– Jag såg hur soldaterna, som var väldigt tungt beväpnade med granatkastare och kulsprutor, firade tillsammans med invånarna på pansarvagnarna – över att de hade segrat helt enkelt.

Ukrainska trupper, däremot, möter motstånd i regionen. Tidigare i dag blockerades 15 pansarvagnar med ukrainsk flagg av lokala bybor på vägen mot Slovjansk, rapporterar flera medier. I en video publicerad av Telegraph ser man hur de civila diskuterar med soldaterna på de stillastående fordonen – samtidigt som ukrainska stridsflyg viner över dem.

– Det verkar som att den ukrainska ”antiterror-operationen” bokstavligt talat kört ner i leran. Soldaterna kanske kan hantera beväpnade män som ockuperar byggnader i Slovjansk, men de kan inte göra något åt obeväpnade civila som blockerar deras fordon, säger Telegraphs reporter på plats.

Ännu en myndighetsbyggnad ockuperad

Pro-ryska separatiser har nu kontroll över myndighetsbyggnader i sammanslagt tio städer. I Donetsk intogs i dag stadshuset av proryska styrkor, SVT:s reporter Claes JB Löfgren rapporterade om hur de anställda lämnade byggnaden.

– Det som händer just nu är precis samma sak som när kommunhuset i Slovjansk ockuperades igår. Människorna som lämnar byggnaden ser sammanbitna ut. Just nu är det mest press här utanför. Men det är väldigt nervös stämning, och vad som pågår inne i det där huset vet inte jag, säger han.

Samtidigt meddelar Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen att man ökar sin militära närvaro till lands, till sjöss och i luften i regionen omkring Ukraina. I ett pressmeddelande beskriver Nato hur de kommer att trappa upp sin närvaro.

”Till exempel kommer det att ske mer flygövervakning över Baltikum. Fartyg kommer att placeras ut i Östersjön, i de östra delarna av Medelhavet och även på andra platser där det kan behövas. Personal i de olika Nato-länderna kommer ta till åtgärder för att höja beredskapen, träningen och öka antalet militära övningar. Våra försvarsplaner kommer att ses över och förstärkas. De nya åtgärderna kommer att implementeras på en gång. Kommande veckor och månader kommer, om nödvändigt, ytterligare steg att tas.”

Dessutom uppmanar man Ryssland att sluta destabilisera Ukraina, att dra tillbaka sina trupper från gränsen samt tydligt ta avstånd från de pro-ryska separatisterna.

Informationskrig mellan Ukraina och Ryssland

I morgon ska ett fyrpartsmöte mellan Ukraina, USA, Ryssland och EU hållas i Genéve om läget i Ukraina. Samtidigt står militären redo att agera mot separatiserna i Ukraina, efter att regeringen sjösatt vad som kallas en ”antiterror-operation”. Rysslands president Vladimir Putin sa igår att Ukraina ”balanserar på gränsen till inbördeskrig”. Enligt SVT:s korrespondent Elin Jönsson, på plats i Ukraina, har Putin själv en viktig roll i huruvida krisen utvecklas till ett krig.

– Enligt ukrainska regeringen försöker man gå försiktigt fram med den här antiterror-operationen för att inte stöta sig Ryssland, som sagt att man kommer reagera mycket hårt på varje civilt offer från den pro-ryska sidan.

Den ryska utrikeministern Sergej Lavrov har tidigare meddelat att förhandlingarna kommer ställas in i fall våld används mot de pro-ryska demonstranterna, som enligt de ryska myndigheterna agerar i förtvivlan över att deras rättigheter kränks.

Detta, tillsammans med de stigande spänningarna i Ukraina, skapar oro inför morgondagens förhandlingar.

– Det viktiga är att det verkligen blir av. Allting tyder på att Ryssland försöker se till att man inte hamnar vid samma bord som den ukrainska regeringen, säger SVT:s Elin Jönsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Ukraina – Teckenspråk

Mer i ämnet