Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko ska träffas för ett möte. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bert Sundström: ”Putin och Lukasjenko ska visa att de är enade”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 150 personer greps i samband med nya massprotester i Belarus på söndagen. Nu planerar landets president Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin ett möte.
– Putin och Lukasjenko ska visa att de är enade, säger SVT:s korrespondent Bert Sundström i SVT:s Morgonstudion.

Massprotesterna mot den sittande presidenten Alexander Lukasjenko fortsatte i Belarus på söndagen och i samband med oroligheterna greps omkring 150 personer på gatorna i Minsk.

– Det var tredje veckan i rad. Det var tiotusentals, kanske hundratusen människor och och alla hade egentligen samma krav: Det räcker nu Lukasjenko, du får lov att gå, säger SVT:s korrespondent Bert Sunström i SVT:s Morgonstudion.

Samtidigt planerar Alexander Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin ett möte för att diskutera Vitrysslands väg framåt.

”Ser ner på Lukasjenko”

– Syftet är att Putin och Lukasjenko ska visa att de är enade. Gissningsvis kommer mötet att innehålla element som Lukasjenko inte tycker om, nämligen att den union som finns sedan 1999 ska stärkas och att det blir så i praktiken att Belarus blir som en del av Ryssland och att det är Putin som bestämmer, säger Bert Sundstörm.

Hur är relationen mellan ledarna?

– Dålig. Putin ser ner på Lukasjenko som han betraktar som primitiv. Och Lukasejnko vill inte att Putin ska bestämma över det som han betraktar som sitt eget land, säger Bert Sundström.

– Lukasjenko har försökt att säga emot Putin och har sagt nej till en massa saker som Putin vill ha, därför tycker Putin att Lukasjenko är besvärlig.

Lukasjenko har fortsatt stöd från militär, polis och säkerhetsstyrkor – något som försvårar för demonstranterna.

– Så länge han har den makten finns det ingen kraft som är tillräckligt stark för att utmana honom, säger Bert Sundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Belarus

Mer i ämnet