Foto: TT

Besked om försvunnet plan dröjer

Uppdaterad
Publicerad
Vid det här laget borde analyser av ljudupptagningar av den ping-liknande signalen ha visat om den är från en svart låda eller inte, anser flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

Flera signaler som kan vara från det försvunna malaysiska passagerarplanets svarta låda har upptäckts i Indiska oceanen.

– De borde väldigt snart kunna verifiera det, säger Hans Kjäll till TT på söndagseftermiddagen.

Fartyg och flygplan dirigerades på söndagen om till området i södra Indiska oceanen där ett kinesisk fartyg dagen innan, i en och en halv minut och med ungefär en puls per sekund, registrerade signalen på 37,5 kilohertz – den svarta lådans frekvens. Också på fredagen noterade fartyget en signal, men mer diffus.

Sökandet mycket svårt

Australiska insatsledare talar om ”en viktig och uppmuntrande ledtråd” men tillägger att sökandet är mycket svårt.

Det australiska fartyget Ocean Shield – med mer avancerad amerikansk lyssnarutrustning ombord – leds till en plats cirka 55 mil bort, då en separat ”ljudhändelse” inträffat, skriver Reuters.

Men tidsfristen börjar löpa ut. Sändarens batteritid är cirka 30 dagar och Malaysian Airlines MH370 försvann den 8 mars. Den hade lyft från Kuala Lumpur på väg mot Peking. Ombord fanns 227 passagerare och tolv personer i besättningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer