Separatister i Katalonien demonstrerade på torsdagen mot centralregeringens planer att upphäva Kataloniens självstyre. Till höger applåderar senatorer Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Foto: TT

Besked om Kataloniens självstyre väntas

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer den spanska senaten rösta om att upphäva Kataloniens självstyre och ta kontroll över regionen. Samtidigt ska det katalanska regionparlamentet i Katalonien besluta om man ska utropa självständighet.

Senaten möts i dag och ska rösta om regeringens planer på att använda sig av grundlagens artikel 155 för att ta kontrollen över Katalonien. Artikeln ger regeringen rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

I går meddelade Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont att han inte utlyser nyval i regionen. Det är nu upp till det katalanska regionparlamentet att avgöra hur regionen ska svara på hotet från Madrid om upphävt självstyre. Parlamentet debatterade frågan under gårdagskvällen innan mötet ajournerades. Debatten väntas fortsätta under dagen.

Fakta: Självstyret och artikel 155

Spanien har 17 regioner med olika grader av självstyre. Artikel 155 i landets grundlag ger centralregeringen rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Efter Kataloniens folkomröstning om självständighet, som var förbjuden av Spaniens författningsdomstol, använder nu regeringen i Madrid för första gången artikel 155.

Artikeln är luddigt formulerad, och lämnar mycket utrymme för tolkningar av vad den tillåter.

Bland tänkbara åtgärder finns att ta över den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra och stänga det regionala parlamentet. Men i det här fallet börjar den spanska regeringen med att ta sikte på den högsta regionala ledningen.

Formellt är det Spaniens senat som, på regeringens förslag, godkänner åtgärderna under artikel 155. Senaten tar upp förslagen och planerar en omröstning klockan tio i dag. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet