Foto: TT

Presidentvalet i Österrike görs om

Uppdaterad
Publicerad

Presidentvalet i Österrike ska göras om. Det meddelade landets författningsdomstol i dag.

Beskedet att valet ska göras om meddelades av författningsdomstolen klockan 12, rapporterar flera österrikiska medier.

Beslutet innebär att valet görs om i sin helhet i hela landet. Det hade före beskedet spekulerats om det bara skulle genomföras en omräkning av rösterna, i hela landet eller vid vissa vallokaler.

Domstolens ordförande Gerhart Holzinger sade att ”val är demokratins fundament”. Han sade också att det efter domstolens beslut inte fiinns några förlorare eller vinnare, rapporterar österrikiska nyhetsbyrån APA.

– Syftet med beslutet är endast att stärka förtroendet för rättsstaten och därmed för demokratin, sade Gerhart Holzinger.

Röster räknades för tidigt

Enligt APA har domstolen hållit offentliga utfrågningar av vittnen i 20 särskilt allvarliga fall av misstänkta oegentligheter. Totalt har 67 vittnen utfrågats.

Den viktigaste anklagelsen från det högerpopulistiska partiet FPÖ, som överklagat valet, är att poströsterna togs ur kuverten och började räknas för tidigt, nämligen före klockan 9 dagen efter valet, vilket lagen föreskriver. Detta har bekräftats av flera vittnen men några konkreta fall av manipulation av valresultatet har inte påvisats, skriver APA.

Oegentligheter i 14 distrikt

Avgörande för domstolens beslut att ogiltigförklara valet är de oegentligheter som förekommit i 14 valdistrikt. I dessa distrikt har icke behörig personal utanför de lokala valmyndigheterna anlitats för att hjälpa till med rösträkningen, skriver tidningen Der Standard.

Enligt författningsdomstolens ordförande Gerhart Holzinger har man därmed inte följt de rättsliga reglerna för val, regler som finns för att förhindra manipulation av valresultatet.

Däremot slår domstolen uttryckligen fast att det inte finns några vittnesuppgifter som visar att valresultatet faktiskt har manipulerats.

Poströster avgjorde

Valet, som genomfördes den 22 maj, vanns mycket knappt av Alexander Van der Bellen över högerpopulistiska FPÖ:s kandidat Norbert Hofer. Alexander Van der Bellen fick 50,35 procent av rösterna, mot 49,64 för Norbert Hofer. Van der Bellens marginal till Hofer var 30.863 röster.

Van der Bellen, som tidigare varit partiledare för de Gröna, ställde upp som oberoende.

Det var först dagen efter valet som Van der Bellen utropades som segrare. Detta sedan man räknat poströsterna, vilka många anser ha avgjort valet.

Det var den 8 juni som FPÖ lämnade in en inlaga på 150 sidor till landets författningsdomstol. Där pekade FPÖ främst på vad man anser vara ”oegentligheter” vid hanteringen av valsedlar. Oegentligheterna skulle ha inträffat i 94 av de totalt 117 valdistriken, menade FPÖ.

Nytt val i höst

Enligt planerna skulle Van der Bellen ha tillträtt presidentämbetet den 8 juli, något som nu alltså inte kommer att ske.

Det är ännu inte bestämt när ett nytt presidentval ska hållas. Enligt Der Standard kan det tidigaste ske i höst, förmodligen i slutet av september eller i början av oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.